Bateria d’accions per reduir la presència de caques de gos als carrers de Berga

L’Ajuntament de Berga i la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga (UBIC) impulsen una campanya per acabar amb l’incivisme dels propietaris i propietàries d’animals de companyia. Volen reduir el nombre d’excrements al carrer i preparen una bateria d’accions de sensibilització, facilitació, adequació i coerció.

La majoria de les accions previstes ja s’han impulsat en algun altre moment en solitari, però una campanya que les englobi totes en un mateix període és insòlita i espera tenir continuïtat en el temps, segons ha explicat el regidor de Governació, Francesc Ribera, en roda de premsa. El president de la UBIC, Xavier Orcajo, ha afegit que s’han fixat en els models d’altres ciutats similars: “Berga és una ciutat amb gossos i volem que ho sigui, però neta, polida i que s’hi pugui passejar. Hem d’anar cap al concepte de pet friendly (ser un lloc que admet animals i els tracta adequadament)”.

En la mateixa línia, la dissenyadora de la campanya, Ermínia Altarriba, ha explicat que les botigues “faran d’altaveu al carrer” i facilitaran el repartiment d’eines per construir una ciutat menys incívica.

cartell-gos-net

Les accions

Les accions de la campanya es divideixen en quatre eixos: la informació i sensibilització, la facilitació del civisme, l’adequació dels espais i, finalment, les mesures coercitives, és a dir, les sancions.

Pel que fa a la campanya informativa, es faran accions al carrer per sensibilitzar, una campanya de conscienciació a les escoles i alguna acció al Consell Escolar.

En l’apartat de posar facilitats als ciutadans, l’Ajuntament vol actualitzar el cens d’animals i registrarà els animals amb unes targetes especials. A banda, les bosses per recollir les caques no només es podran recollir a l’Ajuntament de Berga de forma gratuïta, sinó que també en repartiran els comerços de la ciutat. També proporcionaran una ampolla d’aigua per diluir l’orina.

Sobre l’adequació d’espais, l’objectiu és acabar eliminant els pipicans de la ciutat. Se substituiran per àrees més petites per evitar l’acumulació de virus i paràsits i facilitar que els propietaris hi portin els seus animals. També se senyalitzaran els espais de la ciutat per a animals de companyia i s’incrementarà la neteja.

De 20 a 1.000 euros de sanció

I, finalment, les sancions també augmentaran significativament: dels 20 euros actuals es passarà a 1.000. “La voluntat no és recaptar, sinó escarmentar”, ha dit el regidor Ribera. I ha afegit que, fins ara, les taxes eren molt baixes i ha pogut comprovar que en altres ciutats la xifra s’enfila encara molt més. Amb tot, ha recalcat que és molt difícil enxampar in fraganti un propietari, però s’assegura que el càstig serà exemplar: “Segurament un altre dia s’ho pensarà dues vegades”.