El regidor Josep Subirana refusa un premi internacional per a Avià: “Mentre hi hagi presos polítics no penso acceptar-lo”

Nou premi per a l’Ajuntament d’Avià sobre pràctiques sostenibles. El regidor d’ERC Josep Subirana ha participat avui en la gala d’entrega de premis a Brussel·les. Avià ha guanyat dos guardons, el premi al lideratge i el premi per votació ciutadana, però Subirana s’ha negat a acceptar-ne cap.

Primer, Avià ha guanyat el premi al lideratge en eficiència energètica, per davant d’un projecte d’Hamburg (Alemanya) i un altre de Bucarest (Romania). Subirana ha pujat a l’escenari i ha destacat que Avià és un poble d’uns 2.300 habitants que s’ha erigit com un referent en eficiència energètica, no només al Berguedà, sinó a tot Catalunya. Ara bé, al final del seu discurs, ha refusat endur-se el premi cap a casa: “Sé que els estic fent sentir incòmodes, però més ho estem nosaltres. Donin el premi al senyor Arias Cañete (PP, actual Comissari europeu d’Acció per al Clima i l’Energia). Mentre hi hagi presos polítics no puc acceptar-lo”.

Més endavant, la presentadora també ha cridat el representant de l’Ajuntament d’Avià per recollir un nou premi: el de votació ciutadana. En aquest cas, Subirana no ha fet cap més discurs però s’ha negat novament a endur-se el guardó.

Els EU Sustainable Energy Awards (EUSEW) reconeixen els projectes sobre energia sostenible més importants de l’any en les categories de Compromís, Lideratge, Innovació i Joventut. S’han seleccionat 12 projectes finalistes d’arreu d’Europa i, a banda, els usuaris han votat el seu preferit com a Premi Ciutadà. Avià ha guanyat el premi per categoria, Lideratge, i el premi ciutadà, havent estat el projecte més votat dels 12 finalistes.