La reivindicació dels angelets de la Patum infantil: fan tot el salt al costat del tabaler i surten a la plaça quan ja no hi ha foc

Matí reivindicatiu a la Patum infantil. El salt de maces ha estat el gran moment de la primera ronda de salts a la plaça de Sant Pere, aquest migdia. Tal com ja s’havia anunciat, els àngels no han pogut fer el salt amb normalitat perquè la normativa els ho ha impedit. Tota la comparsa té menys de 10 anys i la llei diu que cap menor d’aquesta edat pot formar part d’una comparsa de foc. La Patum infantil entén que els àngels no ho són perquè, malgrat estar a prop del foc, no manipulen fuets. El cas és que els esforços per convèncer la Guàrdia Civil -que actua com a supervisora- no han servit de res.

En aquest escenari, la Patum infantil ha tirat d’inventiva per afrontar el salt de maces d’avui. Els dos àngels han sortit al mig de la plaça amb les maces, mentre el president de la Patum infantil, Sergi Montaner, ha llegit un discurs explicant la problemàtica per megafonia. Després els àngels han anat a l’altell del tabaler, on hi han passat tot el salt. Un cop han petat tots els fuets, els àngels han baixat de l’altell i han sentenciat les vuit maces, una per una, ja sense foc a la plaça.

Acabat el salt, la plaça ha ovacionat amb força l’acció. La Patum infantil demana ser reconeguda com una excepció dins la normativa del foc. Consideren que cal reduir l’edat mínima d’accés a segons quines comparses però això, diuen, passa perquè les institucions catalanes i espanyoles moguin fitxa. La normativa és europea i fa anys que toca els nassos a la Patum dels nens. Recupera el moment al vídeo que l’Aquí Berguedà ha publicat al seu canal de Facebook.

DSC00816

DSC00818

DSC00819

X