La Flama del Canigó encén els fuets de les maces i les guites a la Patum de Lluïment

“Aquest any ha estat molt matinera i ja la tenim aquí”, han anunciat per megafonia. La Flama del Canigó ha estat la gran protagonista de la Patum de Lluïment d’aquest diumenge al migdia. El foc ha entrat a la plaça just abans de l’inici dels salts i la megafonia ha explicat que seguiria a la plaça duran els turcs i cavallets per esperar el salt de maces i procedir a l’encesa dels fuets.

Així ha estat, acabat el salt de turcs i cavallets, les vuit maces de Lluïment han ocupat la plaça i, amb elles, diferents entitats esportives i de lleure de la comarca, que han estat les encarregades d’espargir el foc del Canigó per la Patum. La megafonia ha explicat el significat de l’acció: “Que el foc de Patum, encès avui amb la Flama del Canigó, cremi ombres, pessimistes i covardies. Que encengui l’esperança i la valentia del nostre poble. Que els pets dels fuets de la Patum retronin, esberlin les muntanyes i deixin impenetrables abismes, on les urpes de l’Àliga hi puguin deixar caure tot allò que no és bo per al nostre país”.

Feia 35 anys que la revetlla de Sant Joan no coincidia amb la Patum. L’any 1984 Corpus també va coincidir amb Sant Joan i un grup de berguedans ja van portar-la fins la plaça. Aquest any els Amics de la Flama del Canigó mantenen viva la tradició. Un d’ells, Guillem Canal, ha explicat a l’Aquí Berguedà que l’encesa vol ser “la unió de dues tradicions del foc”. Fa cinc anys que el mateix grup de persones vetllen perquè la tradició visqui i van a buscar el foc al cim del Canigó cada revetlla.

Fotos de l’encesa. RICARD CODINA

guita lluiment diumenge (4)

guita lluiment diumenge (1)

DSC08847 (Medium)

DSC08852 (Medium)

X