Revifen els abocaments d’escombraries als contenidors de roba per reciclar

Grup Horitzó torna a denunciar abocaments d’escombraries dins i al costat dels contenidors taronges que hi ha repartits per tot el Berguedà i que es destinen a roba per reciclar. Durant els primers mesos de la recollida porta a porta, l’entitat ja va denunciar l’incivisme per part d’alguns veïns que deixaven les seves deixalles als contenidors destinats a la fracció tèxtil. Els mitjans se’n van fer ressò i els abocaments van minvar. Però ara han tornat a augmentar.

Des de Grup Horitzó, la directora, Eva Sànchez, ha explicat a l’Aquí Berguedà que aquests abocaments malmeten molta roba i acaben fent que es destinin encara més residus cap a l’abocador. Segons ha dit Sànchez, els abocaments es produeixen tant dins com fora dels contenidors, però els que fan més mal a l’entitat són els que s’aboquen a l’interior: “Malmeten molt la roba i no la podem reciclar. La humitegen i en alguns casos la podreixen”.

El principals focus d’incivisme es troben a Berga. Fonts de Grup Horitzó han explicat a l’Aquí Berguedà que els abocaments acostumen a ser als contenidors més cèntrics de la ciutat: al carrer Sardana, al passeig de la Pau, al terraplè de la Rasa dels Molins, a l’avinguda del Canal Industrial, etc. A la comarca també s’ha viscut algun episodi, però ni de bon tros tan recurrent com els que es viuen a Berga des de fa mesos.

3ee2f004-590c-4152-9d90-79388377740e

f0821337-3bbe-49f8-a699-ba64e6f0808a

Els contenidors de roba, una iniciativa social

Els contenidors taronges que hi ha repartits per tota la comarca són una iniciativa totalment aliena a la recollida porta a porta. Els treballadors de Grup Horitzó són els encarregats de recollir la roba dels contenidors cada setmana i, a Berga, fins i tot dos cops per setmana. Un cop la recullen, aquesta roba entra en un cicle d’empreses socials (dona feina a persones amb discapacitat) i bona part acaba sent reciclada.

Per tot plegat, Eva Sànchez ha advertit que els incívics que llancen la seva brossa als contenidors taronges “estan generant molts més residus dels que realment llancen”. La roba, diu, acaba tan malmesa que en alguns casos és impossible de reciclar i acaba inevitablement a l’abocador.