PeuSA MAig 2020

Salut, Berga

La gestió de les analítiques que es fan als CAPs del Berguedà passa a mans privades

La gestió de les analítiques que es fan als CAPs del Berguedà passa a mans privades
Façana del CAP de Berga. ICS CATALUNYA CENTRAL

La gestió de les analítiques que es fan als Centres d’Atenció Primària (CAP) del Berguedà passa a càrrec d’Althaia, la fundació privada que gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. L’Institut Català de la Salut, que penja directament de la conselleria de Salut, ha atorgat la gestió a Athaia i les reaccions a Berga no han tardat a arribar.

El principal grup de l’oposició, Junts per Berga, ha emès un comunicat on assegura que l’Hospital Sant Bernabé (HCSB) “ha perdut una oportunitat” deixant escapar aquesta gestió d’analítiques. El grup municipal vol explicacions de la gerència de l’hospital i l’equip de govern de la ciutat sobre els esforços que s’han fet per aconseguir la gestió. També qüestiona l’actitud del Departament de Salut (ERC): “No entenem la seva posició, si realment vol garantir la sostenibilitat econòmica del centre, i li reclamem que faci els passos necessaris per, si és possible, adjudicar les analítiques del Berguedà a l’HCSB”.

En el seu comunicat, Junts per Berga assegura que “l’Hospital Sant Bernabé ha de mantenir obligatòriament en servei el seu laboratori per atendre les analítiques pròpies i les urgents que venen dels ambulatoris”. Per tot plegat, JXB creu que, si l’hospital de Berga aconseguís la gestió de les analítiques dels CAPs de la comarca, “es milloraria àmpliament la sostenibilitat econòmica del propi laboratori i s’ampliarien les possibilitats de mantenir els llocs de feina vinculats, o fins i tot incrementar-los”.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha confirmat a l’Aquí Berguedà que l’Hospital de Berga no es va presentar al concurs perquè “no té prou infraestructura per assumir aquest servei”. Venturós coincideix amb Junts per Berga que “cal criticar que el servei passi a mans privades” però lamenta que l’Ajuntament i la gerència “hi poden fer ben poca cosa”.

Els Centres d’Atenció Primària del Berguedà ja havien gestionat les analítiques de la comarca. Tot i això, l’any 2012, la crisi econòmica va obligar al tancament del laboratori del CAP, i l’ICS va decidir enviar-les a un laboratori propi situat a l’Hospitalet de Llobregat. Així doncs, aquests últims anys la gestió ja es feia fora de la comarca i ara, no només es manté fora, sinó que s’externalitza i passa a mans d’una fundació privada.

CAP HCSB Hospital de Berga Junts per Berga Montse Venturós

Comentaris