La resurrecció de la central tèrmica de Cercs: cremarà residus industrials per fer energia elèctrica

La central tèrmica de Cercs podria tornar a funcionar a principis del 2023. L’empresa manresana EmSpain Waste&Treatment ha comprat les instal·lacions per construir-hi una planta que generi energia elèctrica cremant tot tipus de residus industrials. Segons ha avançat Regió7 i ha pogut confirmat l’Aquí Berguedà, la planta crearà 60 llocs de treball directes i un centenar d’indirectes. El projecte compleix el Programa de Gestió de Residus Industrials, però està pendent del vistiplau definitiu del a Generalitat per poder tirar endavant.

El projecte va ser un dels grans temes del ple municipal que es va celebrar aquest dimarts a Cercs. El govern va exposar l’estat de les negociacions a l’oposició i va deixar clar que hi dona suport. De fet, aquest dijous estava prevista una roda de premsa on els promotors i l’Ajuntament explicarien el projecte, però finalment s’ha suspès. L’oposició va oferir posicions diferents, segons l’alcalde: “ERC va ser més aviat contrària i PIBER un punt més constructiu”.

Els promotors preveuen una inversió de 130 milions d’euros per un model pioner a l’Estat espanyol. Asseguren que, a diferència de l’antiga central tèrmica -que produïa electricitat a partir de la combustió de carbó-, la nova instal·lació, batejada com a Ecocercs Energy, només consumirà un terç de l’aigua que consumia la vella i “allargarà notablement la vida d’abocadors com el d’Hostalets de Pierola (gairebé 7 anys), Tivissa (7 anys i mig) o Pujalt (4 anys i mig)”.

L’energia es generarà a partir de la combustió de tres tipus de materials: rebuig que prové dels vehicles, rebuig de la indústria del paper i rebuig de la indústria del reciclatge (biomassa, jardineria, fusta, paper, etc).

L’alcalde diu que té “garanties” que es complirà la normativa

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la proposta “s’ha anat cuinant” en els darrers mesos. Fins ara els promotors han perfilat tots els detalls de la compra i, “ara que ja ho tenen tot lligat, és un bon moment per explicar-ho”. Ara s’entra en un període de negociacions amb les administracions i de tràmits burocràtics que es preveu que duri uns dos anys.

Calderer diu que “ens preocupa que la planta no contamini”, però assegura que “es complirà la normativa”, ja que “en el moment que s’emetin substàncies que no toquen para tota l’empresa”. Això, diu, els dona garanties.

Els ecologistes fan “un crit d’alerta”

Salvem Coll de Pal, el principal grup ecologista del Berguedà, ja s’ha posicionat en contra de la incineració per minimitzar l’impacte dels residus: “Fem un crit d’alerta, de nou, davant les constants agressions ambientals a la nostra comarca”. Asseguren, en una piulada, que “va directament en contra de la implementació de l’economia verda, circular i les energies renovables”.

Per tot plegat, recalquen que “estarem a sobre d’aquest projecte conjuntament amb veïns i veïnes de Cercs que ja han mostrat la seva oposició”.

X