Consells pràctics per triar una lent per a la teva càmera

Un dels factors clau a l’hora d’aconseguir una imatge perfecta en la fotografia és l’objectiu.  És la part de la càmera que dirigeix la llum cap al sensor, a través d’una o vàries lents, ajustant l’enfocament i la distància focal. El nombre d’opcions a l’hora de triar un objectiu per a una càmera és molt àmplia, així que és interessant llegir aquest article zoomacademia.com on et hi trobaràs una guia a l’hora d’adquirir l’objectiu ideal per a la teva càmera de fotos.

Quin objectiu triar

Abans de triar un objectiu és necessari conèixer dos aspectes fonamentals. Saber quin tipus de fotografies anem a fer, perquè puguem seleccionar l’objectiu que millor s’adapti a les imatges. I també és necessari conèixer les principals característiques que defineixen un objectiu, de manera que puguem triar el més adequat per a cada situació.

Característiques dels objectius

Anem a veure les principals característiques que cal tenir en compte a l’adquirir una lent per a la càmera.

Rang focal

El rang o la longitud focal és la distància que hi ha entre el centre òptic de l’objectiu i el punt focal. En la fotografia, quan parlem de distància focal, estem  parlant bàsicament de l’angle de visió. La longitud focal es mesura en mil·límetres i segons la seva grandària equival a un angle de visió diferent.

  1. Gran distància focal. Els objectius amb una longitud focal superior a 70 mm es consideren teleobjectius i el seu angle de visió és més petit, menys de 30º.
  2. Petita distància focal. Quan la distància és petita, l’angle de visió és molt més gran. En el cas de distàncies molt petites com 15 mm es pot abastar un angle de fins a 180º de visió (en aquest cas es coneix com ull de peix).

Lluminositat

Una altra de les característiques diferencials entre objectius és la seva lluminositat.  Es tracta de la quantitat de llum que pot entrar a través de la lent frontal de la l’objectiu. En una càmera, el diafragma s’encarrega de deixar passar la llum, així que com més gran sigui l’obertura del diafragma, més brillant serà l’objectiu.

L’obertura es mesura amb un valor numèric f/ (com més petit sigui el número, més gran serà l’obertura).  Com a consell pràctic per a l’adquisició d’un objectiu, els que tenen una obertura gran, permeten una major flexibilitat quan es treballa amb la llum (fins i tot obtenen grans resultats en condicions de baixa lluminositat).

Estabilització

Un altre aspecte fonamental és l’estabilització, que permet evitar que les vibracions o moviments, afectin a la imatge presa. Quan ens referim a un objectiu, parlem d’estabilitzadors òptics, que s’inclouen en la mateixa lent i consisteixen en una sèrie de sensors que capturen aquestes vibracions, i passen la informació a les lents d’estabilització, que corregeixen l’angle generat pel moviment.

Els objectius no solen ser articles barats, especialment si voleu obtenir resultats d’alta qualitat. Per això, és imprescindible conèixer les característiques que els defineixen, per tal d’escollir el que més s’adapti a les necessitats de cada situació.

X