La resposta de l’independentisme a la sentència contra els presos començarà a Berga

L’independentisme està disposat a mobilitzar-se quan surti la sentència als presos polítics, prevista per les properes setmanes. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han anunciat cinc ‘Marxes per la Llibertat’, que sortiran a la vegada des de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, i que recorreran 100km a peu per acabar juntes a Barcelona. Així doncs, la capital del Berguedà serà el punt de sortida d’una d’elles.

De moment no s’ha anunciat els dies de les marxes, perquè encara no se sap amb exactitud la data de les sentències. El que sí que s’ha fet públic és que les marxes duraran tres dies i es dividiran en cinc etapes. Els interessats en mobilitzar-s’hi podran fer el recorregut íntegre d’una d’elles, o bé escollir quina etapa o tram d’etapa realitzen. Cada etapa té aproximadament 20km.

Les marxes –han explicat Elisenda Paluzié i Marcel Mauri, presidenta i vicepresident de les entitats convocants- “estan inspirades en altres marxes pacífiques històriques i pretenen ser una resposta de país en favor de la llibertat de les i els presos polítics, les i els exiliats, en contra de la repressió i per reivindicar el dret a l’autodeterminació”. La voluntat, han dit, és “implicar tot el territori, de manera transversal i plural, i retornar a la ciutadania el paper protagonista de les mobilitzacions”.

Cada etapa començarà i acabarà en un nucli urbà, des d’on s’oferirà, a preu simbòlic, esmorzar, dinar i sopar populars. També s’hi podrà pernoctar de forma gratuïta i prosseguir, així, la marxa l’endemà, prèvia reserva a www.marxesperlallibertat.cat.

Concentracions quan surti la sentència

El mateix dia que el Tribunal Suprem faci pública la seva decisió, les entitats també convocaran concentracions a les 20 h en diversos punts del país. Els detalls d’aquesta acció es concretaran a través dels canals oficials de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Les entitats ho han deixat clar: “Només acceptarem l’absolució”.

X