JxCAT i ERC diuen que la recuperació de línies de P-3 no es pot fer només a Berga i asseguren que les ràtios han millorat

Divisió total al Parlament de Catalunya en la proposta de recuperar la segona línia de P-3 a l’Escola Sant Joan per al proper curs 2020-2021. La comissió d’Educació d’aquest dijous al matí va servir per confirmar que el govern i l’oposició xoquen frontalment en aquesta qüestió, tal com ja va informar l’Aquí Berguedà.

El Canal Parlament ha publicat el vídeo íntegre de la comissió aquest divendres i ha descobert les posicions i l’argumentari dels diferents partits. Junts per Catalunya i ERC van votar en contra de recuperar la segona línia i van al·legar que “la recuperació de línies de P-3 no es pot fer unilateralment en un municipi, sinó que s’ha de pensar en el conjunt del país”. En canvi, tota l’oposició present a la comissió (PSC, comuns, Ciutadans i PP) van votar a favor i van igualar la votació a 10 vots per banda. El vot de la CUP -probablement favorable- hagués decantat la balança, però els cupaires van arribar tard a la reunió.

Els arguments

A la proposta inicial del grup del PSC se n’hi va sumar una d’idèntica dels comuns. Tots dos partits es van pronunciar en la mateixa línia: Esther Niubò (PSC) va lamentar que “la davallada de la natalitat no s’està aprofitant per millorar els recursos”; mentre que Susanna Segovia (comuns) va recalcar que la pèrdua de la línia suposa “un greuge important per a tota la població de Berga i el Berguedà”.

Des dels partits del Govern, Lluís Font (JxCAT) va assegurar que “ens anirem trobant que aquesta davallada obligarà a prendre decisions com la de l’Escola Sant Joan”. En la mateixa línia, Bernat Soler (ERC) va posar-hi dades: “Hem passat de 89.000 alumnes a 69.000 i de 3.543 grups a 3.063. Per tant, perdem 20.000 alumnes, però només 12.000 places. Matemàtica pura: la ràtio per grup ha millorat”.

A banda del PSC i els comuns, els altres grups de l’oposició presents a la comissió van votar a favor. Des de Ciutadans (C’s), Susanna Beltran va incidir en el fet que “la davallada demogràfica no pot ser una excusa perquè hi hagi una davallada de la qualitat educativa” i va insistir en la importància de dotar de més recursos “els centres de les zones rurals de Catalunya”. Des del subgrup parlamentari del PP, Daniel Serrano també va donar suport a la proposta.

El Govern, sol però determinant

Exposats els arguments, la votació va deixar un escenari totalment simètric: mitja sala a favor i mitja sala en contra. El Govern es va quedar sol, i no té majoria, però en va tenir prou per igualar la votació, ja que un grup de l’oposició, la CUP, no era a la sala. La normativa diu que, en cas d’empat, la proposta queda rebutjada. El Parlament podia erigir-se com un element més de pressió cap al Departament d’Ensenyament per recuperar aquesta segona línia de P-3 a Sant Joan, però de moment en queda al marge.

comissio-educacio-parlament-1

L’oposició, en bloc, votant-hi a favor. CANAL PARLAMENT

X