Les jornades de les colònies industrials reobren el debat aquest cap de setmana: “On som i cap on anem?”

Tres dies de debat, reflexió i reptes de futur. Les setenes jornades de les colònies industrials arriben aquest cap de setmana amb l’objectiu de ser un punt de trobada entre tots els implicats en la vida a les colònies del Berguedà. La pregunta que les resumeix és: “On som i cap on anem?”. Divendres, 22 de novembre, serà el dia més “tècnic”: al matí hi haurà diverses xerrades i debats sobre la situació actual de les colònies, i a la tarda es faran activitats participatives per donar veu a la població. Dissabte i diumenge hi haurà visites guiades i teatralitzades per diverses colònies del Berguedà.

L’epicentre dels actes de divendres serà la sala polivalent del Museu de la Colònia Vidal, a Puig-reig. A les 10 del matí, l’alcalde, Josep Maria Altarriba, i el director del Museu, Jordi Vidal, donaran la benvinguda. El primer plat fort del matí serà a 2/4 d’11: Rebekah Howey i Simon Gill explicaran l’experiència de Derwent Valley Mills, un exemple d’èxit en la dinamització de patrimoni a Gran Bretanya. Diversos polítics de la comarca van visitar la zona aquest mateix setembre.

A les 12 s’obrirà una taula-debat sobre la transformació de les colònies, amb Josep Maria Altarriba, Rosa Prat (ACEB), Agustí Serra (Associació de Gent Gran de l’Ametlla), Sandra Casas (tècnica de l’Ajuntament de Salt) i Alfons Sort (director del projecte de Masoveria Urbana de Manresa). El debat serà moderat per Carles Vico, tècnic de territori del Consell Comarcal del Berguedà. Per acabar, Araceli Esquerra, consellera comarcal de Colònies Industrials, tancarà el matí de conferències.

A la tarda el paper recaurà en la població. S’han organitzat diverses activitats participatives per donar veu als implicats en el dia a dia de les colònies. A 2/4 de 5, Helena Vilà, tècnica de participació del Consell, explicarà les eines comarcals que hi ha per donar poder a la gent en el procés de canvi de les colònies. A les 5 hi haurà un ‘Kahoot’, un concurs interactiu entre tots els assistents per posar a prova els coneixements sobre les colònies. I a les 6 hi haurà un espai participatiu que elaborarà un mapa estratègic de les colònies. A les 8 es tancarà la jornada amb un sopar a peu dret i música en viu, a càrrec de Gerard Marín i Nacho Romero.

La participació a la jornada de divendres és gratuïta però cal inscriure’s trucant al 938247700 (Extensió 4) o enviant un mail a turisme@elbergueda.cat.

Cap de setmana de visites a les colònies

Dissabte al matí, a partir de les 11, hi haurà una visita teatralitzada al Museu de la Colònia Vidal, a càrrec del mateix Museu i del grup Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada. El preu és de 15 euros, amb opció de complementar-lo amb un dinar al Bar Juventus (21 euros). Les inscripcions es poden fer al 938290458.

A la tarda hi haurà una visita guiada a Cal Pons, també a Puig-reig, a partir de les 4 de la tarda. I a les 7, el Konvent de Cal Rosal acollirà l’espectacle ‘Fil’, que es presenta com “un diàleg entre l’art i la barbàrie a través dels fils del capitalisme”. Diumenge es tancaran les jornades amb una visita teatralitzada a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, a Gironella, a les 11 del matí.

Consulta totes les activitats de les VII Jornades de les Colònies al Sortim, l’apartat d’agenda de l’Aquí Berguedà

La nova conselleria de Colònies Industrials

Les jornades de les colònies sumen un nou soci: el Consell Comarcal del Berguedà. Val a dir que l’Agència de Desenvolupament hi col·labora des del segon any, però aquest cop el Consell ha intensificat els esforços i s’ha bolcat en l’organització, a través de la flamant nova conselleria de Colònies.

Araceli Esquerra, consellera de l’àrea, ha explicat en roda de premsa que “fins ara tothom ha anat una mica a la seva” i ha fet una crida a “fer un front comú entre totes les colònies”. El Consell, ha dit, vol “crear ponts i connexions entre la gent que viu a les colònies”.

De fet, precisament arran d’unes jornades de colònies, es van crear unes taules de treball entre activistes. Les taules van durar dos anys i hi van sortir idees, però “no van prosperar perquè no hi havia un pressupost darrere”, ha explicat Jordi Vidal, director del Museu de Cal Vidal. Ara, la nova conselleria comarcal els ha estès la mà: “Hi serem amb subvencions sempre, però abans cal que hi hagi l’empenta des de les colònies”. A Cal Vidal, Viladomiu o Cal Metre aquesta empenta hi és des de fa temps, però en altres zones com Cal Riera, no. I jornades com la d’aquest cap de setmana volen incidir en aquests punts per canviar mentalitats.