Com estalviar en el rebut d’electricitat i gas a Catalunya

Com estalviar en els rebuts de l’electricitat i el gas a Catalunya, com superar els problemes econòmics de moltes llars i com canviar, si cal, d’empresa elèctrica catalana per aconseguir-ho, són els temes més crucials per a la subsistència de les economies domèstiques en aquesta comunitat autònoma. El 7,4% de les famílies de Catalunya estan en situació de pobresa energètica, o sigui que el 7,4% de les llars catalanes no es poden permetre el luxe de l’energia que necessiten per satisfer les seves necessitats domèstiques, o han de destinar un percentatge excessiu dels seus ingressos totals per atendre aquesta despesa d’habitatge.  L’energia és un problema real per a ells.

Aquest percentatge del 7,4% s’ha calculat analitzant diferents variants dels últims anys, entre el 8% de la pobresa energètica màxima de les llars catalanes, inscrita en el 2014, i el 6,9%, del percentatge més baix de pobresa energètica domèstica, registrada en 2015 i en 2017.

Els ingressos anuals de les llars catalanes eren poc més de 24000 euros (24.433 euros) i despeses anuals, només en energia (llum i gas) eren gairebé 1.200 euros (1.181 euros). Catalunya té la setena despesa energètica més gran d’Espanya, darrere de Castella i Lleó, Aragó, Castella-la Manxa, la Rioja, Navarra i Madrid.

Desocupació i solitud

Però la situació és sens dubte encara més greu. Una llar de cada cinc de les que es troben immersos en la pobresa energètica a Catalunya tenen el principal membre de la família a l’atur. Per tant, és molt important reduir l’import de cada rebut, sense descartar si cal, el canvi de companyia catalana del gas  .

Segons l’informe “pobresa energètica a Espanya: plantejament des d’una perspectiva d’ingressos”, que ha estat elaborat per la Càtedra de sostenibilitat energètica de l’IEB-Universitat de Barcelona entre 2011 i 2017, a Catalunya quatre de cada cinc famílies amb energia pobra (81,5%) viuen en una casa de més de vint-i-cinc anys; gairebé la meitat d’aquestes 47,5 famílies són d’una sola persona i el 5,7% són monoparentals.

És a dir, segons les dades, l’atur i la solitud són dos dels principals problemes que agreujen encara més les dificultats econòmiques i penúries de les llars catalanes per tal de pagar els rebuts de gas i d’electricitat. Un panorama molt fosc.

Aigua calenta, nevera, calefacció…

Aquestes llars que passen per dificultats energètiques difícilment es poden mantenir a una temperatura d’ambient acceptable durant els mesos d’hivern. La calefacció representa el 50 per cent de la despesa d’electricitat o gas a cada casa, segons les fonts de la unitat de construcció de l’Institut Català d’energia (ICAEN).

Romanen en importància pel percentatge de despesa, els aparells domèstics, que representen el vint-i-cinc per cent de la despesa energètica total de la llar. Dins d’aquests, principalment la nevera, que es troba constantment connectada a la xarxa per conservar el menjar que manté i és per tant el dispositiu que està consumint energia contínuament.

En la despesa, l’aigua calenta ocupa el tercer lloc en importància. L’aigua calenta sanitària suposa el 18,9% del consum energètic de la casa.

Com estalviar?

Les famílies que s’ho poden permetre han de controlar de prop els rebuts de l’electricitat i del gas, malgrat ja se sap que aquests rebuts són difícils d’entendre per al ciutadà comú. No ha d’importar als consumidors demanar a l’empresa subministradora qualsevol dubte que tinguin, fins a veure clar on ha anat a parar cada cèntim que l’empresa subministradora hagi cobrat..

Atès que la majoria dels edificis de Catalunya tenen gairebé 40 anys (abans 1980), caldria fer reformes per incloure sistemes d’aïllament tèrmic. Per sobre de tot, si tenim en compte que un terç de la despesa en calefacció pot ser degut a fuites de calor a través de les finestres.

Hem d’apostar per un compromís amb l’eficiència energètica, energies renovables i la sostenibilitat. L’eficiència energètica es pot controlar en aparells domèstics gràcies a les diferents classificacions A+, A++ i A+++ . Recordar que son més eficients les “A” seguides de més creus “+”.

Pel què fa a les energies renovables, una bona opció és l’ús de panells solars tèrmics que ens permetin obtenir aigua calenta sanitària i calefacció. L’estalvi, en aquest cas, pot arribar fins i tot al 90 per cent de la despesa.