La Policia Local requisa diverses targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda per fer-ne un ús inadequat

En els darrers tres mesos, s’han requisat nou targetes d’estacionament a causa de diverses irregularitats. La Policia Local de Berga les ha retirat en detectar que se n’havia fet un ús inadequat o fraudulent. Es tracta d’una actuació inclosa en la campanya de revisió i control d’aquest tipus de document acreditatiu que permet estacionar el vehicle en espais reservats per a persones de mobilitat reduïda, en zones habilitades per a la càrrega i descàrrega i també en zones d’estacionament amb horari regulat de la ciutat.

A banda, s’han denunciat diferents vehicles en aplicació del Reglament general de circulació. Els motius són diversos: estacionar en places d’aparcament habilitades per a persones amb mobilitat reduïda; estacionar a les zones amb horari regulat o en zones habilitades per a la càrrega i descàrrega sense tenir el document acreditatiu corresponent; o per fer ús d’aquestes places amb la targeta de mobilitat reduïda caducada o fotocopiada.

També s’han tramitat tres sancions mitjançant l’aplicació de la llei d’accessibilitat i s’han obert diligències penals en un dels casos per haver utilitzat la targeta d’una altra persona que havia mort feia 5 anys.

Pg Pau

Procés d’actuació per l’ús incorrecte de targetes  

En el moment que els agents del cos policial o els agents de control de la zona blava detecten una targeta fotocopiada, falsificada o fora dels casos previstos per la normativa vigent, s’avisa la grua per retirar el vehicle i s’imposa una sanció econòmica corresponent a la infracció comesa. Tot seguit, es retira de la circulació la targeta fraudulenta i, si s’escau, s’informa a les autoritats judicials competents.

En el cas de les targetes caducades, un cop han estat retirades pels agents, s’envien a l’organisme emissor per posar-lo en coneixement dels fets i el motiu de la retirada del document.

Legislació d’accessibilitat

La legislació vigent en matèria d’accessibilitat (Llei 13/2014, de 30 d’octubre) preveu sancions administratives de caràcter lleu d’entre 300 i 6.000 euros. També es poden donar casos en què s’empri la via penal per l’ús indegut de targetes fora dels casos previstos, com per exemple per falsificació o per l’ús de persones que no tinguin cap tipus de relació familiar amb el titular, entre d’altres.