La vida a les colònies del Berguedà arriba als escenaris amb una obra que reivindica el paper de la dona

Un segle d’història de les colònies industrials, ara sobre l’escenari. Aquest març s’estrena a Gironella ‘El silenci dels telers’, una obra de teatre produïda per l’actriu berguedana Maria Casellas i protagonitzada per ella mateixa i Andrea Portella. L’obra està basada en el llibre d’Assumpta Montellà amb el mateix nom, però també incorpora testimonis recollits per Casellas de dones que viuen o han viscut a les colònies del Berguedà.

Després de l’estrena a Gironella, al Local del Blat el 15 de març, l’obra es farà a Manresa, Berga i l’Ametlla de Merola per, després, fer temporada a Barcelona, al Teatre El Maldà. A més, ja hi ha programadors interessats en portar el projecte a més ciutats, de manera que l’equip confia lligar noves funcions quan arrenqui la temporada. “Hem detectat que hi ha un interès important, més enllà de llocs amb colònies”, assegura Maria Casellas.

La pròpia actriu, filla de Cal Bassacs i arrelada des de ben petita a les colònies industrials, és qui va impulsar el projecte. “M’he passat la vida escoltant històries de les colònies fins el dia que vaig pensar: què puc fer des del meu àmbit -les arts escèniques- per donar a conèixer aquest patrimoni?”, explica. I així va néixer un projecte que, des de bon principi, ha atret capital públic i privat. De fet, l’Ajuntament de Gironella n’és un mecenes i “un suport determinant a l’hora de creure’ns el projecte i tirar-lo endavant”, i l’empresa Liven n’és el patrocinador principal.

La força de les dones

El projecte té una clara intenció de reivindicar el paper de les dones a les fàbriques de les colònies. Per això, l’estrena cau pocs dies després del 8-M, el Dia Internacional de les Dones.

Les protagonistes de l’obra són dues, la Carme i la Pilar, però recullen testimonis femenins de tota mena. Algunes recorden la seva etapa a la colònia amb nostàlgia i felicitat; d’altres com “una trampa de l’empresari”. ‘El silenci dels telers’ aprofita aquesta diversitat per explicar com mai com era la vida a la colònia.

Una exposició en paral·lel
A banda de les representacions, ‘El silenci de telers’ es complementarà amb diversos actes fora dels teatres. Del 9 al 15 de març, la setmana abans de l’estrena, la biblioteca de Gironella acollirà una exposició de fotografies de Clàudia Portús sobre el procés de creació de l’espectacle i les entrevistes a les dones de les colònies.

A més, la setmana prèvia a la funció del Teatre Municipal de Berga, la biblioteca de la ciutat treballarà l’obra d’Assumpta Montellà a través del Club de Lectura.

X