‘El silenci dels telers’ s’estrena aquest diumenge al Local del Blat de Gironella

Arriba l’estrena d’El silenci dels telers. En termes esportius, el projecte “debuta a casa”, aquest diumenge, 15 de març. L’obra ha estat produïda per l’actriu berguedana Maria Casellas, que protagonitzarà la funció juntament amb Andrea Portella. Casellas és filla de Cal Bassacs i diumenge estrenarà el seu projecte al Local del Blat de Gironella. Les entrades per l’estrena s’han exhaurit.

De fet, però, a banda del lligam de Casellas, si l’obra veu la llum a Gironella, també és perquè l’Ajuntament de la vila ha estat una peça clau per arribar a l’estrena. Ho va reconèixer la pròpia Maria Casellas en la roda de premsa de presentació de la setmana passada: “Ha estat un suport determinant a l’hora de creure’ns el projecte i tirar-lo endavant”.

En aquest sentit, el regidor de Cultura del municipi, Lluís Vall, va assegurar que, des de l’Ajuntament, “ens hem cregut el projecte des del minut 0”. És per això que el consistori va acceptar ser mecenes del projecte, tant bon punt Caselles els el va presentar.

Una obra sobre les colònies

‘El silenci dels telers’ repassarà un segle d’història de les colònies industrials, explicat per dues actrius, però amb anècdotes basades en el llibre d’Assumpta Montellà i en el recull de desenes de testimonis per part de Maria Casellas.

L’actriu de Cal Bassacs explica que l’obra és un repte personal que tenia des de fa temps: “M’he passat la vida escoltant històries de les colònies fins el dia que vaig pensar: què puc fer des del meu àmbit -les arts escèniques- per donar a conèixer aquest patrimoni?”.

El projecte té una clara intenció de reivindicar el paper de les dones a les fàbriques de les colònies. Per això, l’estrena cau pocs dies després del 8-M, el Dia Internacional de les Dones.

Les protagonistes de l’obra són dues, la Carme i la Pilar, però recullen testimonis femenins de tota mena. Algunes recorden la seva etapa a la colònia amb nostàlgia i felicitat; d’altres com “una trampa de l’empresari”. ‘El silenci dels telers’ aprofita aquesta diversitat per explicar com mai com era la vida a la colònia.

Temporada a Barcelona

Després de l’estrena a Gironella, l’obra es farà a Manresa, Berga i l’Ametlla de Merola per, després, fer temporada a Barcelona, al Teatre El Maldà. A més, ja hi ha programadors interessats en portar el projecte a més ciutats, de manera que l’equip confia lligar noves funcions quan arrenqui la temporada. “Hem detectat que hi ha un interès important, més enllà de llocs amb colònies”, assegura Maria Casellas.

Una exposició en paral·lel

A banda de les representacions, ‘El silenci de telers’ es complementarà amb diversos actes fora dels teatres. Aquesta setmana, del 9 al 15 de març, la biblioteca de Gironella acollirà una exposició de fotografies de Clàudia Portús sobre el procés de creació de l’espectacle i les entrevistes a les dones de les colònies.

A més, la setmana prèvia a la funció del Teatre Municipal de Berga, la biblioteca de la ciutat treballarà l’obra d’Assumpta Montellà a través del Club de Lectura.

X