Berga Comercial recomana als comerços que poden obrir que només atenguin en horari de matí

La Unió de Botiguers i Comerciants de Berga (Berga Comercial) ha fet arribar un comunicat a tots els seus associats on recomana als comerços que tenen permesa l’obertura que només ho facin en horari de matí. L’associació proposa als comerciants que destinin les tardes a preparar comandes o, si és el cas, a fer serveis a domicilis.

Aquesta és només una de les vuit recomanacions que la unió de botiguers fa als associats. A banda, també recomana a tintoreries, bugaderies, botigues d’electrònica i botigues de comunicacions que abaixin persianes i recorda que les perruqueries finalment tampoc poden obrir.

L’associació també insta les botigues obertes a preparar comandes via telèfon, WhatsApp o altres xarxes socials per tal d’evitar “l’estada perllongada dels clients als establiments”. Una altra recomanació és que s’atengui els clients des de la porta i que es garanteixi la distància de seguretat d’un metre.

Berga Comercial també recorda que és important utilitzar mascareta o gel desinfectant després d’atendre cada client. “Som conscients de la limitació de mascaretes i gel desinfectant. Per aquest motiu, estem en contacte amb les farmàcies associades per a garantir que aquesta setmana puguem disposar de 50 litres de gel, i mascaretes”, explica l’associació en el comunicat.

La unió de comerciants també recomana netejar els taulells i els lectors de targetes i que la porta de l’establiment sempre estigui oberta. A banda, demanen que es prioritzi el pagament amb mitjans telemàtics (targeta, mòbil, rellotge) o que, en cas de no ser possible, que s’utilitzin guants o gel desinfectant. Finalment, insten els comerciants a vetllar perquè els clients no toquin els productes i que sigui el botiguer qui els serveixi.

SOS a les administracions públiques

Berga Comercial també lamenta en el comunicat que la declaració de l’estat d’alarma per part del govern espanyol no ha anat lligada a cap mesura econòmica per parar el cop cap a empreses, autònoms i treballadors, entre d’altres. La unió de botiguers berguedana recalca que “una de les conseqüències més greus d’aquesta crisi sanitària serà la crisi econòmica” i recorda que “tots els comerços que estiguin obligats a tancar o decideixin fer-ho han d’acordar amb els seus treballadors les condicions i assumir-ne els costos”. En aquest darrer aspecte, Berga Comercial demana que es prioritzi, si és possible, “la utilització de vacances i dies lliures per evitar els acomiadaments temporals”.

Per tot plegat, demanaran a les administracions públiques una sèrie de mesures. D’entrada, la suspensió de les quotes d’autònoms i la suspensió de les quotes hipotecàries i préstecs. També reclamaran que s’atorgui la baixa per accident laboral a tots els treballadors de comerços obligats a tancar i que se suspengui o s’ajorni el pagament d’impostos i tributs. Finalment, també insistiran que calen indemnitzacions per a autònoms i empreses que no puguin treballar.

Moltes d’aquestes mesures, diuen en el comunicat, ja s’han aplicat en altres països. Per això, Berga Comercial assegura que es posarà en contacte amb l’Ajuntament i l’associació d’empresaris de la comarca per “fer front comú i pressionar des de tots els sectors”.

Finalment, la unió de botiguers de Berga també té previst posar-se en contacte amb Banc Sabadell i Caixabank (els bancs amb els quals treballa) per informar als nostres associats de totes les línies de crèdit, i condicions d’aquest, que la Generalitat i l’Estat han obert per a PIMES i empreses.

X