Per què Berga puja a Queralt per Sant Marc?

Aquest Sant Marc una pandèmia impedirà a Berga pujar al santuari de Queralt per renovar el vot de poble. Des de mitjans del XVII, la població té per costum pujar al santuari i passar-hi el matí. Però, per què? D’on surt la tradició? Curiosament, d’una plaga.

El 1687 Berga va patir una plaga de llagosta. Per combatre-la, els habitants van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó fins al municipi per demanar-li ajuda i protecció. Al final, Berga va superar la plaga i, en agraïment, el poble va prometre pujar al santuari cada 25 d’abril, per Sant Marc.

El rector de Berga, Marc Majà, ho explica en una nova píndola d’Àgora. La Resistència.

Missa i xocolatada

La festa de Sant Marc comença amb la trobada a les Tres Creus per completar l’últim tram de camí fins al santuari en comitiva. Després se celebra la missa i, finalment, el repartiment de coca i xocolata entre els assistents. Cada any els xocolaters d’honor són els encarregats i encarregades de repartir 450 coques i xocolata desfeta producte de 70 quilos de cacau en pols.

st-marc-queralt-9

Aquest any ni missa ni xocolata… ni concert

Aquest Sant Marc el coronavirus impedirà renovar el vot de poble. A més, enguany, a banda dels actes al santuari, la festa s’havia de completar amb un concert d’Obeses, la Cobla Berga Jove i el Cor d’Obeses al pavelló d’esports de Berga.

El concert, com els actes a Queralt, ha quedat suspès perquè les restriccions pel coronavirus impedeixen la celebració d’esdeveniments massius. Amb tot, l’Ajuntament assegura estar treballant per reprogramar el concert aquest mateix any, sempre que la situació sanitària sigui favorable i s’acabin tornant a permetre aquest tipus d’actes.

X