Es constituirà una comissió de seguiment del projecte de la incineradora formada per grups polítics del Berguedà i la Generalitat

Calvet, presentant la barrera mòbil de la C-16 en roda de premsa, l'any 2019. MARC CANTURRI

El Consell Comarcal del Berguedà i el Departament de Territori faran una comissió de seguiment del projecte de la incineradora. En clau comarcal, estarà formada per un representant de cada grup polític del ple del Consell, i l’objectiu és “seguir de prop el curs administratiu”, segons ha explicat el president del Consell i alcalde de Guardiola, Josep Lara, un cop acabada la reunió d’aquest dimarts entre els alcaldes i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

La reunió ha estat proposada per la Generalitat i ha servit per explicar als alcaldes quin és l’estat del procés administratiu de la incineradora i quins seran els següents passos a seguir. El president del Consell, Josep Lara, ha explicat que el conseller recalcat que “és un projecte que se li ha de donar un curs administratiu sí o sí, per no tenir problemes jurídics més endavant”. Això sí, en cap cas ha donat per fet que la incineradora tiri endavant perquè, després de les validacions tècniques, vindrà un període d’exposició pública i al·legacions, i els informes d’impacte ambiental.

En aquests moments, el Departament ha demanat a totes les unitats vectorials i administracions competents (Agència Catalana de l’Aigua, Agència de Residus de Catalunya, Servei de Vigilància i Control de l’Aire, Secció Millors Tècniques Disponibles, Oficina de Canvi Climàtic, Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Servei d’Incendis Forestals, Direcció General de Seguretat Industrial, Departament de Salut, Consell Comarcal del Berguedà i Ajuntament de Cercs) que valorin la documentació i es pronunciïn sobre la seva suficiència aquest mateix mes de juliol. L’Ajuntament de Cercs ja estudia el que li pertoca, i el Consell Comarcal també, tal com ha confirmat el propi president, Josep Lara.

Un cop s’hagin efectuat aquests tràmits, la sol·licitud d’autorització ambiental se sotmetrà a informació pública i s’elaboraran els informes preceptius. Posteriorment, encara caldrà formular la declaració d’impacte ambiental. Si la declaració fos favorable, es faria una  proposta de resolució provisional, s’engegaria el tràmit d’audiència, i es redactaria una proposta de resolució, que s’hauria d’aprovar. Finalment, caldria notificar i comunicar la decisió, publicar la declaració d’impacte ambiental i publicar la resolució de l’autorització ambiental.

El conseller també ha insistit en què “vol tenir molt en compte l’opinió del territori”, segons ha constatat Lara. Prova d’això és que en la reunió d’aquesta tarda més de la meitat dels alcaldes presents (més d’una vintena) han pogut mostrar la seva opinió al respecte. Tots ells han ressaltat l’oposició al projecte de 30 dels 31 ajuntaments, així com també del Consell Comarcal i del Consell d’Alcaldes.

Després de la reunió, Lara ha afirmat davant els mitjans de comunicació que “la majoria creiem que la incineradora no encaixa en la filosofia de comarca que volem projectar”. En aquest aspecte ha assenyalat que “la comarca no va dirigida a la incineradora” i ha recordat que encara s’ha de passar el període en què es podran presentar al·legacions al respecte.

Concentració davant la seu del Consell

Mentre la reunió s’estava produint de manera telemàtica, la Plataforma Anti-incineradora ha convocat una concentració a la plaça Europa, a tocar de la seu del Consell Comarcal. Curiosament, no hi havia ni els alcaldes ni el conseller al recinte, ja que la reunió ha estat per videotrucada, però la concentració ha servit per reivindicar que hi segueix havent oposició al projecte.

La portaveu de la Plataforma Martina Marcet també ha explicat als concentrats que, de moment, el projecte tira endavant i, per tant, cal seguir mostrant-hi rebuig”. La Plataforma segueix esprement totes les vies legals perquè s’arxivi el projecte però, de moment, no ho està aconseguint.