L’Ajuntament de Cercs ja estudia tècnicament un primer projecte de la incineradora

Nou pas endavant del projecte de la incineradora. La setmana passada l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) va fer arribar el projecte a l’Ajuntament de Cercs per tal que els serveis tècnics municipals avaluïn si ja hi ha tota la informació que necessiten per redactar els informes pertinents o si bé els calen més dades. Així ho ha explicat als mitjans de comunicació l’alcalde, Jesús Calderer, en una roda de premsa telemàtica, aquest dilluns a la tarda.

Ara l’Ajuntament té 30 dies per demanar, o no, més informació. Calderer ha recalcat que el projecte encara no ha arribat a la fase d’exposició pública: “No és el projecte definitiu, és només una primera versió prèvia a la redacció dels informes i encara hi poden haver modificacions”. L’alcalde també ha matisat que el govern municipal no tenia coneixement del document que els ha arribat ara: “Tot el que teníem és el que ja hem penjat a la pàgina web de l’Ajuntament. El projecte que ara ens ha enviat l’OTAAA és molt més concret i va més enllà dels punts genèrics que ens van exposar d’entrada”.

Tot i això, la postura del govern de Cercs no ha canviat: “Davant una inversió de 300 milions d’euros i la creació de cent llocs de treball, no podem dir que no d’entrada”. L’alcalde del poble també ha recalcat que, abans dels informes de les administracions públiques, els promotors hauran de presentar el Pla de Millora Urbana, el document que explicarà com serien els edificis de la parcel·la on aniria la incineradora, encara sense entrar en les característiques del negoci.

En aquest primer informe, l’Ajuntament haurà de valorar els aspectes que són de la seva competència. “Si veiem que el projecte no especifica prou bé l’índex de soroll que farà una caldera, haurem de demanar més dades sobre la caldera en qüestió”, ha exemplificat Calderer. L’OTAAA ha enviat la documentació a tots els organismes que hauran de redactar informes sobre el projecte. Si els informes validen el projecte, aleshores s’entrarà al període d’exposició pública i qualsevol col·lectiu o persona podrà presentar al·legacions. De moment, el govern ha fet ensenyat el projecte als dos grups de l’oposició, ERC i PIBER.

“No ens podem acovardir pel soroll”

Els ajuntaments del Berguedà han aprovat mocions contràries a la incineradora de Cercs. Fins i tot ho ha fet el Consell Comarcal, on el propi Calderer és la mà dreta del president, Josep Lara. Davant aquests posicionaments contraris a la posició que fins al moment defensa el govern de Cercs, Calderer reconeix que “no és agradable” i assegura poder “entendre un posicionament d’acord amb la idea que ara mateix fa més soroll”. Amb tot, l’alcalde segueix ferm: “Per estar davant d’un ajuntament, has de ser valent i no et pots acovardir ni deixar-te influenciar pel soroll; ens toca seguir el camí que ens pertoca com a administració”.

Sobre els informes que haurà de redactar l’Ajuntament, l’alcalde ha explicat que poden passar tres coses, sense descartar-ne en absolut cap: la primera és que els serveis tècnics vegin bé el projecte i no hi posin traves; la segona és que no el vegin bé i passin a oposar-s’hi; i la tercera és que alguns punts encaixin, però d’altres no, i demanin canvis.

En els darrers mesos, i segons ha confirmat a la roda de premsa, Calderer també ha parlat amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. El màxim responsable de la Generalitat en l’àmbit de la sostenibilitat li va transmetre que “és un projecte delicat” però també va esmentar, segons Calderer, que “Europa pressiona a l’Estat espanyol perquè gestioni millor els residus que genera”. I aquí és on intervé la jerarquia en el tractament de residus que tant ha sonat en els debats polítics al Parlament sobre la incineradora: “El reciclatge és la prioritat, però la incineració és preferent a l’enviament de residus a l’abocador”.

A principis d’any, la Plataforma Anti-incineradora, el col·lectiu que lidera la lluita contra el projecte de la central tèrmica de Cercs, va anunciar diverses accions per aturar la incineradora. Una d’elles era una demanda a Fiscalia contra els promotors, l’alcalde, el secretari i l’arquitecte de Cercs. De moment, Calderer no té notícies d’aquesta denúncia i no amaga la distància que el separa de la Plataforma: “La seva opinió és més que lícita, però les formes no les comparteixo en cap cas”.

Contacte amb els promotors

Promotors de la incineradora i Ajuntament han estat en contacte aquests darrers mesos. Segons ha explicat l’alcalde, en la majoria d’ocasions ha estat perquè els promotors han demanat aspectes tècnics concrets en relació al nou Pla Urbanístic que ha aprovat l’Ajuntament.

El consistori va aturar les obres de desmantellament a la central tèrmica fa uns mesos per “un problema de volums”, ha recordat Calderer. L’alcalde ha dit que “és probable” que l’aturada de les obres hagi endarrerit el calendari de l’empresa, però ha recalcat que “el desmantellament és una part molt petita del projecte que tenen entre mans”.

La incineradora ha quedat apartada del focus mediàtic durant la pandèmia, però ha seguit el seu curs administratiu. Ara ja és oficialment a la taula de l’Ajuntament de Cercs i torna a obrir un debat que el propi alcalde admet que “serà llarg”.

X