El Grup de Defensa de la Natura alerta des de fa un any que cal regular l’accés al Pedraforca

El Grup de Defensa de la Natura (GDNB), la principal entitat ecologista del Berguedà, retreu que la massificació al Pedraforca ja ve de lluny, malgrat que en les últimes setmanes hagi agafat ressò mediàtic. L’entitat denuncia que l’octubre del 2019 va presentar una sèrie de propostes per regular l’accés al Pedraforca i altres punts massificats del Parc Natural del Cadí Moixeró. Fins ara, totes elles han estat ignorades.

El GDNB assegura que la massificació al Pedraforca és “cada vegada més preocupant” i “té greus implicacions a nivell de conservació del paisatge”. Constaten que “bona part de l’afluència es concentra al pàrquing de Gresolet i, en canvi, poca gent arriba a Gósol”, la qual cosa agreuja el desgast de la tartera del Pedraforca.

Per tot plegat, l’octubre passat, l’entitat ja va proposar eliminar l’accés amb vehicle privat al pàrquing de Gresolet. També plantejava habilitar busos llançadora des de Saldes en època de màxima afluència. Aquesta mesura, de fet, ja funciona durant l’Ultra Pirineu, per tal que els aficionats puguin arribar a Gresolet sense acumular-hi cotxes.

Algunes de les altres mesures que proposaven –i segueixen proposant- els ecologistes són limitar o deixar de promocionar el Pedraforca com a destí turístic en grans cadenes de publicitat. En aquesta línia, també alerten que “cal deixar de promocionar la clàssica ruta del Verdet, tenint en compte les dificultats tècniques associades tant a la zona grimpada com a la tartera”.

Finalment, també suggereixen “diversificar els objectius del Pedraforca”, de manera que no totes les expedicions tinguin el seu punt àlgid al Pollegó Superior. A banda, demanen que es limiti els accessos amb vehicle privat en altres zones massificades del Parc Natural, com ara els Empedrats.

600 excursionistes per cap de setmana

Segons dades del Parc Natural del Cadí Moixeróunes 600 persones circulen cada cap de setmana per la principal via d’accés al Pedraforca, des de Saldes. Les xifres acumulades de visitants d’aquest mes de juny, explica el director del Parc, Jordi Garcia Petit, estan per sota de les de l’any passat en només 500 persones, el que implica una elevada influència de visitants tenint en compte que la mobilitat “plena” a Catalunya no es va restablir fins al dia 18 de juny. En aquest sentit, afegeix el guarda del refugi Lluís Estasen, als peus de la muntanya, Jordi Gallardo, es va notar quan es van “obrir les portes” de Barcelona.

D’aquest juny, Garcia Petit també ressalta que han començat a percebre un increment dels senderistes entre setmana, que poden arribar a 150 al dia. Tot plegat fa preveure que, al mes de juliol, se superaran els números del mateix mes de 2019. De moment, però, si no creix en excés, diu el director del Parc, no tenen intenció de limitar l’accés al cim.

A banda, els cossos de seguretat adverteixen que el desconfinament ha augmentat les expedicions d’excursionistes “poc preparats” i, conseqüentment, també ha augmentat la massificació i els rescats de muntanya. Per tot plegat, des de la FEEC, Quim Pons, també creu que hi ha gent que es pensa que fer el Pedraforca “és anar al Tibidabo o al Collbaix” i demana “més cultura de muntanya”.

X