Gironella neteja el Llobregat a la zona del Pont Vell

Gironella ha iniciat aquest dimarts una neteja de sediments i fang que s’acumulen en el pas del riu Llobregat pel municipi berguedà. Concretament, les actuacions s’estan portant a terme a la zona de les roques del Pont Vell i s’espera retirar uns 7500 metres cúbics de fang.

L’alcalde gironellenc, David Font, ha assenyalat a l’Aquí Berguedà que ja fa molts anys que s’acumulen “sediments, fang i tronquets” però que el temporal Glòria del passat mes de gener va accentuar encara més la brutícia en aquesta zona. La intenció del consistori, que ja disposava de la subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigüa, era portar a terme els treballs just quan es va declarar la pandèmia del Covid-19, però la situació sanitària i les abundants pluges primaverals els han fet ajornar fins ara. De fet, en un principi, assegura Font, “vem accelerar molt els tràmits amb l’ACA per fer-ho a la tardor del 2019, però finalment aquests es van demorar”, lamenta.

Es preveu que les actuacions s’allarguin fins, com a mínim, a finals de la setmana que ve. Tambe caldrà esperar si les pluges previstes de cara a divendres i el cap de setmana poden acabar afectant els treballs. En aquest sentit, el batlle explica que dependrà de si “la Baells obre comportes i es transporten els sediments“.

Aquestes millores són possibles gràcies al Programa de Manteniment i Conservació de les Lleres dels Rius, del qual el municipi gironellenc se n’ha pogut beneficiar i li permetrà haver de sufragar només el 20% del cost de l’actuació, ja que l’altre 80% l’assumirà l’ACA. A més, Font també ha avançat que el municipi intentarà afavorir-se de la convocatòria del programa 2021-2022, per netejar el tram que va del Pont Vell fins a Ca La Margaret.