Fins a cinc famílies han matriculat els seus nens a les escoles de Borredà i Vilada aquest curs, després de deixar la ciutat

La ZER Berguedà Centre, formada per les escoles de Borredà i Vilada, ha comptat cinc matrícules aquest curs d’alumnes que venen de famílies que han canviat l’àrea metropolitana de Barcelona per un entorn rural. L’edat dels infants matriculats és variada: una alumna de la llar d’infants, un alumne de P3, una alumna de P4, una alumna de 1r i un alumne de 3r.

Tots ells, això sí, tenen un denominador comú: formen part de famílies que han passat de viure a Barcelona o a l’àrea metropolitana per instal·lar-se a Vilada o Borredà i portar els seus fills i filles a les escoles dels pobles.

L’escola explica que l’elecció d’aquestes famílies respon a un retorn als orígens: “Algunes famílies eren filles del poble i ja havien anat a una de les escoles de la ZER Berguedà Centre quan eren petits. Altres hi tenien la segona residència o amics que els han acabat d’engrescar per fer el canvi”.

La pandèmia, doncs, ha accelerat aquesta tendència, però la ZER Berguedà Centre insisteix que el seu sistema educatiu ha tingut “un pes important per aquesta elecció”. Les escoles de Borredà i Vilada defensen “l’ús de l’entorn i la natura com a una eina més per al procés d’ensenyament i aprenentatge dels infants”, així com també “els grups reduïts en aules multinivell”.

No és l’únic cas. Per exemple, a Gósol, l’escola semblava estar condemnada a morir abans de la pandèmia. Però l’esclat del coronavirus i el canvi de mentalitat de moltes famílies ha fet que el centre educatiu gosolà hagi passat de 5 a 20 alumnes en pocs mesos.