El Berguedà tanca el tercer trimestre de 2020 amb 110 empreses menys que fa un any

El Berguedà ha tancat el tercer trimestre amb 1.201 empreses, una xifra similar a la del trimestre anterior, però un 8,4% per sota de la del mateix trimestre del 2019 (-110). Malgrat tot, la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i a un ritme superior al de la mitjana catalana. Aquesta és una de les principals conclusions que es recullen del primer Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra del Berguedà i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

Per sectors i en termes interanuals, tots presenten notables reduccions. Aquestes són relativament més intenses a la indústria (-15,4% i amb un pes del sector del 12,3%), seguida de l’agricultura (-11,3%), la construcció (-7,9%) i els serveis (-7%).

Les microempreses, les grans afectades

Les microempreses són les grans perjudicades de la crisi provocada per la Covid-19. Segons l’informe n’han tancat 114 en relació a fa un any. Això suposa una caiguda de gairebé un 11% del nombre de microempreses a la comarca. En total, les microempreses berguedanes ocupen a més de 1.900 assalariats, una quarta part del total. En la resta d’empreses -més grans-, l’evolució ha estat estable o positiva. Per exemple, en empreses de 6 a 50 treballadors i de 51 a 250, hi ha dues empreses més que fa un any (4, en total).

El mercat de treball industrial, en hores baixes

El nombre d’assalariats augmenta un 1,4% el tercer trimestre de 2020 respecte al trimestre anterior per arribar als 7.588 treballadors. Malgrat tot, la xifra encara es manté un 4,7% per sota dels nivells previs a la pandèmia. A més, cal tenir present que aquesta dada també recull els treballadors que estan en situació d’ERTO: a 30 d’octubre, hi ha 375 persones del Berguedà que reben una prestació per ERTO, segons el SEPE.

Respecte el trimestre passat, el mercat de treball s’ha recuperat en el sector dels serveis i la construcció, amb un augment de les afiliacions del 2,2% i l’1,2%, respectivament. En canvi, la indústria –amb un pes del 23,1% sobre el total– es redueix lleugerament (-0,6%). Respecte fa un any, la caiguda és generalitzada a tots els sectors, amb descensos que van des del 3,4% (indústria) fins al 5,4% (construcció).

Els autònoms

No hi ha canvis pel que fa als autònoms, respecte fa tres mesos. Se n’ha registrat el mateix nombre que l’últim trimestre: 3.381. Això sí, la xifra és un 1,3% inferior a la de fa un any. En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació està sent més lenta al Berguedà, després d’una caiguda al juny força major.

Per sectors, la construcció i els serveis són els únics amb variacions trimestrals positives (1,3% i 0,2%, respectivament). En termes anuals, la contracció és global, però amb intensitats diferents: -3,8% a la indústria i -3,2% a l’agricultura, i molt minses a la construcció i serveis.

Pel que fa a les xifres d’atur, el nombre d’aturats ha estat de 2.213 al setembre, un 20,8% més que el mateix mes del 2019, quan hi havia 1.832 persones aturades. No s’assolia un volum d’aturats similar a l’actual des de mitjans del 2016.

X