Cars Berga

Empreses

El Berguedà tanca el tercer trimestre de 2020 amb 110 empreses menys que fa un any

El Berguedà tanca el tercer trimestre de 2020 amb 110 empreses menys que fa un any
PIXABAY

El Berguedà ha tancat el tercer trimestre amb 1.201 empreses, una xifra similar a la del trimestre anterior, però un 8,4% per sota de la del mateix trimestre del 2019 (-110). Malgrat tot, la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i a un ritme superior al de la mitjana catalana. Aquesta és una de les principals conclusions que es recullen del primer Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren conjuntament la Cambra del Berguedà i el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona.

Per sectors i en termes interanuals, tots presenten notables reduccions. Aquestes són relativament més intenses a la indústria (-15,4% i amb un pes del sector del 12,3%), seguida de l’agricultura (-11,3%), la construcció (-7,9%) i els serveis (-7%).

Les microempreses, les grans afectades

Les microempreses són les grans perjudicades de la crisi provocada per la Covid-19. Segons l’informe n’han tancat 114 en relació a fa un any. Això suposa una caiguda de gairebé un 11% del nombre de microempreses a la comarca. En total, les microempreses berguedanes ocupen a més de 1.900 assalariats, una quarta part del total. En la resta d’empreses -més grans-, l’evolució ha estat estable o positiva. Per exemple, en empreses de 6 a 50 treballadors i de 51 a 250, hi ha dues empreses més que fa un any (4, en total).

El mercat de treball industrial, en hores baixes

El nombre d’assalariats augmenta un 1,4% el tercer trimestre de 2020 respecte al trimestre anterior per arribar als 7.588 treballadors. Malgrat tot, la xifra encara es manté un 4,7% per sota dels nivells previs a la pandèmia. A més, cal tenir present que aquesta dada també recull els treballadors que estan en situació d’ERTO: a 30 d’octubre, hi ha 375 persones del Berguedà que reben una prestació per ERTO, segons el SEPE.

Respecte el trimestre passat, el mercat de treball s’ha recuperat en el sector dels serveis i la construcció, amb un augment de les afiliacions del 2,2% i l’1,2%, respectivament. En canvi, la indústria –amb un pes del 23,1% sobre el total– es redueix lleugerament (-0,6%). Respecte fa un any, la caiguda és generalitzada a tots els sectors, amb descensos que van des del 3,4% (indústria) fins al 5,4% (construcció).

Els autònoms

No hi ha canvis pel que fa als autònoms, respecte fa tres mesos. Se n’ha registrat el mateix nombre que l’últim trimestre: 3.381. Això sí, la xifra és un 1,3% inferior a la de fa un any. En comparació amb l’evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació està sent més lenta al Berguedà, després d’una caiguda al juny força major.

Per sectors, la construcció i els serveis són els únics amb variacions trimestrals positives (1,3% i 0,2%, respectivament). En termes anuals, la contracció és global, però amb intensitats diferents: -3,8% a la indústria i -3,2% a l’agricultura, i molt minses a la construcció i serveis.

Pel que fa a les xifres d’atur, el nombre d’aturats ha estat de 2.213 al setembre, un 20,8% més que el mateix mes del 2019, quan hi havia 1.832 persones aturades. No s’assolia un volum d’aturats similar a l’actual des de mitjans del 2016.

Cambra de Comerç coronavirus COVID-19 crisi Empreses

Comentaris