La fiscalia acusa dos exalcaldes de la Quar de prevaricació i demana 8 i 10 anys d’inhabilitació per a ells

Els exalcaldes de CiU de la Quar Maria Antònia Raurell i Antoni Franch seran jutjats aquest dijous per un presumpte delicte de prevaricació. La fiscalia demana 10 i 8 anys d’inhabilitació, respectivament, així com multes de 9.000 i 6.750 euros. La fiscalia els acusa d’haver concedit llicències en sòl no urbanitzable i protegit. En el mateix procediment també es jutjarà, pel mateix delicte, l’exsecretari municipal. La vista se celebrarà al Penal 1 de Manresa a les 10 del matí.

Segons l’escrit de la fiscal, una de les irregularitats hauria succeït el 2015. Maria Antònia Raurell va governar fins als comicis d’aquell any, càrrec que després va assumir el seu company de formació, Antoni Franch. El dia 21 de maig, l’Ajuntament va concedir una llicència d’obres a l’empresa Rimanem per fer una rehabilitació integral d’una antiga masia i la reconstrucció d’un cobert annex. L’objectiu era fer-hi una granja escola, cultiu ecològic i difondre també pràctiques agrícoles sostenibles.

La finca, diu el ministeri públic, se situava en sòl no urbanitzable i protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). Raurell i Franch, però, van votar a favor “tot i conèixer” que s’estava infringint la llei. A més, afegeix, no es va obrir el tràmit d’exposició pública, com tampoc es va demanar l’informe vinculant de la comissió territorial d’urbanisme “perquè sabien que la llicència no podia ser atorgada perquè vulnerava la llei d’urbanisme”.

Un segon cas

El juny de 2006 la mateixa empresa, Rimanem, va demanar permís per instal·lar un col·lector d’energia solar a la mateixa finca. Segons la fiscal, Raurell va atorgar la llicència “tot i saber que s’estava vulnerant la llei”, en tractar-se de sol no urbanitzable i protegit. A més, denuncia la fiscal, no si van incloure els informes tècnics i jurídics. Per aquest cas també s’acusa l’exsecretari municipal, que hauria dit que estaven emesos tot i no existir.

La fiscal acusa Raurell d’un delicte continuat de prevaricació urbanística. Demana per a ella deu anys d’inhabilitació com a càrrec públic i una multa de 9.000 euros. Per a Franch, investigat per prevaricació urbanística, sol·licita vuit anys d’inhabilitació i 6.750 euros de multa. Pel que fa a l’exsecretari municipal, acusat també de prevaricació, demana vuit anys d’inhabilitació i una sanció de 6.750 euros.

X