El Consell Comarcal arriba a un acord amb la propietat dels Rasos per no haver de restituir tot el camí asfaltat fa 20 anys

El Consell Comarcal del Berguedà i els propietaris dels Rasos de Peguera han arribat a un acord perquè l’administració no hagi de restituir el camí que va asfaltar fa 20 anys. El jutge va donar la raó a la propietat dels Rasos i, a principis d’aquest mandat, el govern del Consell va saber que la sentència ja era ferma. I què suposa per al Consell haver perdut aquesta batalla judicial? Doncs haver d’aixecar l’asfalt que es va posar en un camí per connectar els Rasos amb una carretera secundària de la Diputació de Barcelona i, col·lateralment, també restituir el camí que es va asfaltar entre Vallcebre i Fumanya, ja que tot i estar a quilòmetres dels Rasos formava part del mateix projecte.

En els últims mesos, el govern comarcal ha negociat amb la propietat dels Rasos i ha arribat a l’acord d’executar uns 300.000 euros del projecte de restitució, valorat en gairebé un milió, que ha redactat la Diputació de Barcelona. El conseller comarcal de Medi Ambient, Jesús Calderer, ha explicat al ple ordinari d’aquest dimecres que, amb l’acord, s’aconsegueix que les parts de carretera amb més pendent quedin intactes. Tots els grups polítics han aprovat l’acord, però ara qui hi ha de donar el vistiplau definitiu és el jutge. Si no ho accepta, el Consell es veurà abocat a pagar el milió d’euros de tota la restitució.

Al ple, ha quedat més que palès que tots els grups entomen aquest acord com un mal menor davant una sentència judicial que encara no entenen i que consideren “abusiva”. De fet, el propi president comarcal, Josep Lara, ha expressat que “ningú vol haver de restituir el camí”, ja que s’utilitza per ciclistes i com a espai de connexió entre reclams turístics com Fumanya i els Rasos. Però els denunciants han arribat fins al final i n’han sortit guanyadors, segons la interpretació de la llei que ha fet el jutge.

Des de l’oposició, el conseller de la CUP, Ivan Sànchez, ha recalcat que “els 300.000 euros sortiran de les butxaques de tots els berguedans i no els hauríem hagut de pagar mai”. Sànchez ha coincidit amb el president Lara que, un cop desencallat aquest projecte, és moment de pensar en el futur dels Rasos com a actiu de la comarca. Ara bé, també ha demanat “memòria” a tots els responsables polítics i que recordin sempre el litigi judicial caòtic que ha provocat la part denunciant.

En aquest últim aspecte hi ha coincidit el conseller del PSC, Abel Garcia, que és un dels pocs que ha viscut el problema des de gairebé el seu esclat. Garcia ha recordat que l’inici del conflicte va ser a principis de segle i considera que “és el millor final que podria tenir aquest procés”. Garcia ho ha definit com “una victòria pírrica”, però ha celebrat que sigui “un mal menor tenint en compte el que se’ns plantejava inicialment”.

X