Els tres consellers de la CUP renuncien a les retribucions per assistir als plens i les juntes comarcals

Els tres consellers comarcals de la CUP renuncien a les seves retribucions per assistir als plens i les juntes. El grup ho va transmetre aquest dimecres en l’apartat de precs i preguntes del ple ordinari i la secretària de l’ens hi va donar el vistiplau. D’aquesta manera, Ivan Sànchez, Toni Chueca i Sebastià Prat deixaran de percebre els diners que fins ara rebien per fer d’oposició.

El moviment arriba una setmana després de l’intens debat en el si de l’Ajuntament de Berga després que la CUP i ERC, el govern municipal, decidís treure les retribucions a l’oposició (Junts per Berga i PSC). De fet, el conseller Ivan Sànchez, que també és regidor a Berga, va referir-se a “la dissidència” que el socialista Abel Garcia va autoadjudicar-se al ple municipal, després de veure com el govern li treia els incentius per assistència.

En aquest cas, però, l’escenari és diferent. No és el govern qui treu les retribucions a l’oposició, sinó que és un grup de l’oposició qui hi renuncia. Sànchez va justificar que “tots tres, cada mes i mig, suposem vora 1.000 euros” i va defensar que, per ells, “la política és una cosa breu i temporal” i no creu que hagin de cobrar per assistir als plens i a les juntes.

Tot això, quan s’és oposició. Al govern -va explicar Sànchez- entén que cobren “el just i necessari per haver reduït les feines ‘de veritat’ i, així, no sobrepassar el 100% de dedicació”. A l’oposició, en canvi, la dedicació no existeix -ni a Berga ni al Consell Comarcal- i per tant els regidors o consellers que no governen cobren per assistència a les sessions i no per les hores que hi dediquen.

Al ple comarcal, Sànchez va tenir un debat amb el president, Josep Lara, que és “un ferm defensor” d’aquestes retribucions per assistència. Lara va defensar que “assistir als plens comporta unes hores i una feina, tant si es governa com si es fa oposició” i creu que “s’ha de compensar econòmicament”. En la rèplica, Sànchez li va dir que ell ho entén com “una inversió de temps i no com una pèrdua d’hores” i es conforma amb “la satisfacció de ser regidor o conseller”.

Els cupaires deixaran de percebre els diners per assistència a partir d’aquest mes. Val a dir, però, que fins ara ja havien expressat en alguna ocasió que destinen aquests diners al grup. Així, a la pràctica, els diners que fins ara anaven a parar a la CUP, ara es quedaran a les arques comarcals.