La patronal d’empresaris del Berguedà reclama un espai únic que reculli totes les ofertes d’habitatge i feina a la comarca

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) continua insistint en les accions que cal prioritzar per a la recuperació econòmica de la comarca. En un comunicat, aquest dijous la patronal reitera la necessitat d’habilitar un espai -físic i virtual- que reculli totes les ofertes d’habitatge i feina de la comarca. L’objectiu és facilitar l’aterratge als nous veïns que es vulguin instal·lar a la comarca.

La patronal ho considera “imprescindible” i, de fet, la “finestreta única d’habitatge i laboral” és una de les principals actuacions que contempla la VisióACEB 2021-2025, que ja camina després d’haver creat la comissió executiva provisional i haver acostat postures entre el sector públic i el privat. L’ACEB veu la finestreta com una eina per “fer créixer la població de la comarca i, a la vegada, dinamitzar el comerç i ampliar-ne els serveis bàsics”.

La patronal ha detectat que un dels grans reptes de la comarca és revertir la tendència d’envelliment de la població. I això passa, diuen, per captar nous residents i, en especial, famílies joves, de 25 a 45 anys, i amb fills. En aquest sentit, destaquen l’oportunitat de teletreballar que ha generat la pandèmia, però asseguren que, per aprofitar-la, cal anar més enllà i posar les coses fàcils a qui vol instal·lar-se al Berguedà.

Rosa Prat, membre de la junta de l’ACEB i coordinadora de l’eix de la VisióACEB ‘Vine a viure al Berguedà‘, ha detallat que “la finestreta única de serveis que ha de ser un espai físic de fàcil accés, juntament amb un portal web únic d’acompanyament, per donar resposta a les inquietuds dels nous residents i que els ajudi a fer una bona instal·lació a la comarca”. Segons Prat, per fer possible la borsa d’habitatge -que haurà de comptar amb tots els agents públics i privats implicats-, “cal una feina prèvia per a les administracions locals i comarcals: la de realitzar un estudi dels habitatges buits de cada municipi que ha de permetre aportar solucions, posteriorment, als propietaris d’aquests habitatges”. Un dels principals objectius de la borsa d’habitatge és facilitar les relacions entre llogaters i propietaris, que, a la vegada, podran rebre assessorament sobre ajudes per a la rehabilitació d’aquests habitatges, entre d’altres serveis.

D’altra banda, per garantir la borsa de treball, cal “unificar les borses de treball que actualment coexisteixen entre els ens públics i privats de la comarca, amb l’objectiu d’oferir el màxim de propostes laborals des d’un mateix canal als nous residents que vulguin instal·lar-se al Berguedà”.

Així mateix, l’ACEB també posa deures als ajuntaments, que han de fer una fitxa amb tots els serveis i avantatges que tenen als seus municipis que poden oferir-se a les famílies que vulguin instal·lar-se a la comarca. “És bàsic que les persones que s’encarreguin de la finestreta única tinguin clar què té i què li manca a cada municipi, per així vincular-ho a la demanda i donar tota la informació necessària”, ha afegit Rosa Prat.

L’objectiu és que en els propers mesos, preferiblement abans de l’estiu, s’acordin quins seran els recursos tècnics i econòmics per realitzar la primera fase d’aquesta actuació amb l’objectiu que el 2022 aquesta finestreta única estigui a punt per a facilitar els tràmits a tots els que escullin el Berguedà com a nova residència. Com en la resta d’actuacions de la VisióACEB, s’està treballant per trobar l’encaix de les accions marcades juntament amb tots els agents públics i privats que s’han compromès a desenvolupar l’estratègia.

X