Les comarques del Pirineu es concentraran a Barcelona el 29 de gener per reclamar el confinament comarcal

El món local del Pirineu ha convocat una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona el 29 de gener al migdia per reclamar a la Generalitat el confinament comarcal. La concentració es farà a les 12 del matí a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, complint amb les distàncies de seguretat i la normativa. Volen que el vicepresident del Govern i els consellers d’Interior, Salut i Territori rebin els presidents dels consells comarcals i els alcaldes de les capitals per escoltar les seves peticions i aconseguir “respostes argumentades”.

Fa uns dies càrrecs electes del Ripollès, Alt Pirineu i Aran van signar un manifest on reclamaven mesures per combatre la pandèmia ajustades a cada territori i que es tinguessin en compte les zones rurals on hi ha menys densitat de població. Finalment també s’hi va sumar el Berguedà, a través del president del Consell Comarcal, Josep Lara. Una setmana després, lamenten la “desatenció” del Govern a les seves peticions, que entre altres coses també incloïen ampliar els horaris d’obertura dels establiments de restauració. Els municipis del Pirineu recorden que representen el 20% del territori a Catalunya, amb 96 municipis i 100.000 habitants.

A més de l’Aran i les sis comarques que van acordar el manifest la setmana passada, a la reunió d’electes del Pirineu d’aquest dijous s’hi ha sumat el Consell Comarcal del Berguedà i, a la propera, s’hi incorporarà el consell i els ajuntaments del Solsonès. També hi ha convocats l’Associació catalana de municipis i comarques (ACM), la Federació de municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de micropobles de Catalunya.

D’altra banda, fan una crida a altres municipis que també tenen una baixa densitat de població i estan patint els greuges derivats de les restriccions perquè se sumin a la concentració. Altres punts com Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera i la Segarra ja s’hi han mostrat interessats.

Entre els signants, hi ha el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, que aquest dijous ha remarcat la necessitat de dur a terme una “acció contundent i ràpida” perquè, “passen les setmanes i, al final, no se sap qui quedarà en aquests territoris”.

Demanen la reactivació de l’Esport Blanc Escolar

Al llistat de greuges que denuncien patir també s’hi ha afegit la inquietud per la suspensió del programa Esport Blanc Escolar. Colomer s’ha mostrat indignat pel fet que els darrers dies la Generalitat hagi fet tres anuncis contradictoris sobre si les activitats del programa es podrien dur a terme. “Això no pot ser; això genera descontrol”, ha subratllat, una valoració que han compartit alcaldes d’arreu de la serralada.

Reclamen que es reactivi el programa i que se suspengui el punt 15.3 del reglament 1/2021 del 4 de gener per tal que s’autoritzin les activitats esportives i de lleure dels centres d’educació.

X