L’IrsiCaixa detecta que l’1,5% dels positius del Berguedà, Bages, Moianès i Solsonès provenen de la variant britànica

Laboratori Covid. GEMMA TUBERT / ACN

L’IrsiCaixa ha detectat que l’1,5% dels positius per Covid-19 d’una àrea de la Catalunya central provenen de la variant britànica. Es tracta d’una informació que s’ha pogut obtenir a través del laboratori de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia, que centralitza el processament de mostres dels centres de l’Institut Català de la Salut, així com  dels hospitals del Bages, el Berguedà, el Solsonès i el Moianès.

La segona setmana de gener, es va detectar que 13 de les 757 mostres provinents de pacients amb test positiu per coronavirus eren sospitoses de contenir la variant britànica. L’entitat subratlla la importància de seqüenciar “regularment” les mostres per poder aplicar “mesures preventives”.

El sistema de detecció dut a terme al laboratori d’Althaia, consisteix en una tècnica que detecta diferents parts del virus. En el cas de la variant britànica, com que la proteïna ‘Spike‘ (S) està modificada, el sistema de detecció reconeix totes les parts del virus, excepte aquesta proteïna. “Quan el sistema no la detecta, vol dir que hem de sospitar que la mostra analitzada contingui la variant britànica”, explica Marc Noguera Julian, investigador associat del grup de Genòmica Microbiana a IrsiCaixa. “Per poder confirmar-ho, cal seqüenciar el virus sencer, o sigui, llegir lletra per lletra la informació que hi ha en el seu genoma”, afegeix.

Dels 13 casos sospitosos, IrsiCaixa va poder seqüenciar 11 d’aquestes mostres i en totes elles es va confirmar la presència de la nova soca. Aquests resultats confirmen que, la segona setmana de gener, l’1,5% dels casos de covid-19 detectats per Althaia eren deguts a la variant britànica. Des de llavors, i fins a la quarta setmana de gener, els casos sospitosos – encara no confirmats – han augmentat de l’1,7 al 6,04%.

Segons el metge i investigador principal del grup de Genòmica Microbiana a IrsiCaixa, Roger Paredes, aquests percentatges “no són extrapolables a la població de Catalunya”, ja que els resultats s’han obtingut “en una zona territorial concreta”. Tot i això, Paredes no tanca la porta a què pugui estar passant “en altres àrees”. “Tot plegat, ens demostra la importància de seqüenciar rutinàriament per entendre a què ens estem enfrontant”, remarca.

IrsiCaixa, els serveis de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i el servei de Genòmica Translacional de l’IGTP, formen el node de seqüenciació del Campus Can Ruti, que vol seqüenciar més de 200 mostres a la setmana. Un fet que ajudaria a aclarir la caracterització de les diferents variants del virus que circulen actualment pel país.

X