El ple de Berga qüestiona les mocions: “bombes de fum” o “una manera de fer política de país des de l’Ajuntament”?

Debat intens al ple de juliol a l’Ajuntament de Berga sobre les mocions. Feia mesos que la discussió es coïa, i aquest dijous –amb una moció de la CUP de rebuig a la condemna a Marcel Vivet– ha esclatat. La moció s’ha aprovat per una àmplia majoria (hi ha votat a favor la CUP, Junts per Berga i ERC) i el regidor del PSC ha votat en contra. Però l’oposició ha retret que, per enèsim mes, el govern ha arribat al ple sense grans punts a l’ordre del dia.
Des de Junts per Berga, el regidor Marc Marginet ha reiterat el seu suport a la moció presentada, però ha reflexionat que les mocions de temes de país poden ser vistes com a “bombes de fum” o com a propostes “simbòliques”. Marginet ha afegit que “nosaltres tenim ganes de debatre sobre temes municipals” i ha opinat que “si el ple arriba buit de contingut, dona peu a pensar que potser no s’està fent tota la feina que s’hauria de fer”.
En la mateixa línia s’hi ha referit el regidor del PSC, Abel Garcia, que ha demanat al govern que porti temes locals al ple: “Posem-nos d’una vegada a treballar on tenim competència”.
Des del govern, Aleix Serra ha defensat que “creiem que també es pot fer política de país des d’un ajuntament” i ha recalcat que “presentaríem mocions així tant si l’ordre del dia portés deu temes, com si no n’hi hagués cap”.
 

El suport a Marcel Vivet frega la unanimitat

Reflexions a banda, només el PSC ha votat en contra de la moció presentada per la CUP. La moció acorda expressar solidaritat i suport a Marcel Vivet i el seu entorn, rebutjar la condemna de l’Audiència de 5 anys de presó i més de 2.000 euros de multa, i exigir a la Generalitat que es retiri com a acusació particular de totes les causes obertes per l’exercici del dret a la lliure manifestació. També s’ha aprovat exigir al Govern i als Mossos d’Esquadra que “deixin de recolzar la repressió de l’Estat espanyol”, condemnar la persecució de l’independentisme i comunicar els acords a la Generalitat i al Parlament.
Marcel Vivet ha estat condemnat a 5 anys de presó per participar en una manifestació el setembre del 2018 a Barcelona. La manifestació va ser convocada en resposta a l’homenatge organitzat per JUSAPOL el mateix dia: exalçaven la feina dels policies nacionals que havien actuat durant l’1 d’Octubre.