El veïns dibuixen el poble i el camp fa d’aparador, el projecte artístic de l’Ajuntament d’Avià i Konvent d'aquest estiu

Nou estiu d’art a Avià. L’Ajuntament i Konvent de Cal Rosal han renovat el projecte que, des de fa anys, porta un tipus d’exhibició artística als carrers del poble. Aquest estiu el projecte es diu 360° Avià i opten pel dibuix. Han convidat diferents col·lectius del poble a participar en jornades en què s’encoratjava els veïns a pintar escenaris del poble. Fruit d’aquestes jornades, l’artista Clara Nubiola ha recollit més de 500 dibuixos en fulls DIN A4 i els ha encaixat en una mateixa composició que, ara, s’exposarà en un camp del centre del poble, entre l’Ateneu i les piscines, fins que el pagès propietari necessiti tornar-hi a plantar adob.
A banda dels dibuixos dels veïns, Nubiola hi ha afegit dibuixos de persones del poble que no saben que hi apareixen. L’artista va passejar-se pel poble durant totes aquestes jornades i va retratar persones amb la idea d’incloure-les a la composició. El format de l’exposició també és singular: aquesta setmana s’està instal·lant una estructura circular de 5 metres de diàmetre i tres d’alçada. La formen 90 plafons que contenen el mig miler de dibuixos dels veïns i els retrats de Clara Nubiola.
La inauguració serà aquest dissabte, 17 de juliol, a les 7 de la tarda. Serà la primera vegada que els veïns puguin veure els dibuixos, i la jornada s’acompanyarà amb dues activitats més: un taller de serigrafia, amb La Roda; i una activitat en unes taules al mig del camp en què els participants podran serigrafiar o pintar-se una samarreta que portin de casa.
L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha celebrat en roda de premsa que la iniciativa d’aquest any amb Konvent hagi implicat els nens de l’escola, “un dels pocs col·lectius que ens quedava pendents”. També ha destacat el valor creatiu de Konvent: “Cada any estem més contents perquè cada any és diferent i cada any l’encerten”.
Des de Konvent, Rosa Cerarols ha explicat que per aquesta edició volien insistir en el foment de la participació dels veïns i “amb la Clara això estava més que assegurat”. També ha afegit que el fet que sigui al mig del camp no és casual i intenta “jugar amb explicar Avià des d’una altra perspectiva” i des d’un lloc poc usual.
Per la seva banda, l’artista Clara Nubiola ha explicat que “l’objectiu era mostrar Avià des de múltiples mirades” i “sortir de la visió de Google Maps per recordar la imatge dels nostres entorns”. Per fer-ho, s’ha obert l’activitat a tota mena de persones, des de “gent que sap dibuixar” fins a “gent que no en té ni idea”. I tot això, durant els pròxims mesos, serà en una mateixa composició de plafons al mig del camp més cèntric del municipi.