Els guardes rurals han posat més del doble de sancions que l’estiu passat a la riera de Merlès

S'han posat 765 sancions durant tot l'estiu respecte a les 350 de la temporada de bany del 2020

765. Aquest és el nombre total de sancions que s’han imposat en la campanya de vigilància d’estiu a l’espai natural de la riera de Merlès a través del servei de guarderia rural. Es tracta de més del doble de les 350 que es van imposar l’estiu del 2020.

Aquestes sancions han estat imposades “un cop s’ha exhaurit qualsevol mena de mediació i un cop els denunciats havien estat advertits i degudament informats”, ha explicat Pep Llamas, conseller d’Entorn i Medi Natural. Per municipis, les Lloses és a on s’han posat més sancions, 186, seguit de Borredà amb 160, La Quar amb 148, Lluçà amb 137, Santa Maria de Merlès 77 i, finalment, Sagàs amb 57.

Pep Llamas ha atribuït l’increment del nombre de sancions a “un augment del nombre de visitants” perquè aquest any s’han pogut banyar a la riera. El 2020 es va prohibir el bany a causa de la pandèmia i això va fer que hi hagués menys afluència de persones a la zona.

Davant l’augment de visitants, aquest juliol, el Consell Comarcal del Berguedà -que té delegada la gestió de la riera-, va reforçar la vigilància i les restriccions per evitar que els conductors aparquessin els seus cotxes fora de les 17 zones especialment condicionades i amb capacitat per a 68 vehicles.

El dispositiu especial d’estiu de vigilància de la zona va incorporar a membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cercs (AVPC). Han col·laborat amb la guarderia rural del Consell en el control dels dos grans accessos per carretera (nord i sud), per informar els visitants de l’estat d’ocupació dels aparcaments. Amb una capacitat màxima de 68 places d’aparcament, s’han registrat puntes d’accés de més de 600 vehicles.

En el balanç de la campanya d’estiu també en destaquen les 6 sancions que s’han posat a persones que havien fet foc. Es tracta d’una conducta potencialment perillosa especialment en èpoques de sequera com és l’estiu. “Ha estat una campanya especialment difícil per la massificació humana i perquè les condicions meteorològiques no han estat favorables” ha indicat el conseller Llamas.

El conseller Pep Llamas ha dit que “cal valorar positivament el fet d’haver aconseguit no lamentar cap incendi”. Així mateix, ha destacat que “s’ha fet un pas de gegant en la reducció de la presència humana a les zones de màxima protecció natural”. Llamas ha fet “un especial agraïment a totes aquelles persones i cossos de seguretat que han fet que això sigui possible: Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Bombers, ADF, i en especial la dedicació de la guarderia rural del Consell, Protecció Civil i la informadora cívica de Santa Maria de Merlès”.

El cost del dispositiu especial de vigilància d’estiu ha estat de 65.000 euros. La riera de Merlès és un àmbit que gaudeix de diferents figures de protecció. Com a espai natural “l’activitat lúdica que s’hi fa i la presència de visitants han d’estar, en tot moment, regulada”, segons ha explicat el conseller Pep Llamas.

X