Retiren la placa del lloc on va néixer la Patum infantil pel risc que l’edifici cedeixi

És la fàbrica de Cal Plans, al carrer Pinsania, i les pluges d’aquest setembre han fet que la teulada hagi cedit parcialment

Diversos membres de l’associació de la Patum infantil han retirat aquest cap de setmana la placa commemorativa que des de fa anys lluïa a la façana de la casa de Cal Plans, a tocar de l’antiga fàbrica de Cal Rafart, al carrer Pinsania de Berga. És el punt on va néixer la Patum infantil (i així ho indicava la placa), però aquest setembre la teulada de l’edifici ha cedit parcialment i l’associació de la festa ha optat treure la placa abans que el lloc s’esfondri completament.

L’Ajuntament de Berga és conscient de l’estat de l’edifici. De fet, el mateix consistori va publicar en una piulada a mig desembre que el carrer Pinsania quedava tallat per “un enderroc parcial d’una coberta amb afectació a la via pública”. Dies després, fonts municipals van confirmar que s’havia pogut contactar amb la propietat de l’edifici i que, a diferència d’altres esfondraments al barri vell en què els propietaris se n’han desentès, en aquest cas sembla que hi ha bona predisposició a actuar-hi per evitar més deteriorament.

Però l’associació de la Patum infantil no les té totes. El seu president, Sergi Montaner, ha explicat a l’Aquí Berguedà que el darrer contacte que va tenir amb el govern municipal va ser amb l’aleshores alcaldessa, Montse Venturós. Però insisteix que no és un problema que vingui ni d’aquest mandat ni del passat: “Se n’ha parlat amb tots els governs, però per alguna raó o altre mai s’hi ha fet res ni se l’ha tractat com l’edifici patrimonial que hauria de ser”. En aquest sentit, Montaner ha estès la mà a treballar per resoldre-ho: “El nostre somni és tornar a col·locar la placa on era. Però abans hi ha d’haver un consens per part de l’administració. Jo estic disposat a arremangar-me i a col·laborar en el que sigui. És una zona que s’havia d’haver dignificat fa temps”.

La història

A mitjans de la dècada dels 50, les filles de Joan Rafart (l’avi de Sergi Montaner) van demanar-li de fer una Patum al carrer de Pinsania. Vivien a Cal Plans juntament amb altres famílies. Totes es van organitzar per fer una festa que va començar sent del tot atemporal, però que va acabar convertint-se en tradició i incloent-se dins els actes de la Patum.

La primera Patum infantil, això sí, data de l’any 1956. Al cap de 50 anys, en el marc dels actes de celebració del primer mig segle de vida de la festa, l’associació de la Patum infantil va decidir col·locar una placa commemorativa a la façana de Cal Plans. Més tard, l’Ajuntament hi va col·locar un QR per tal que els turistes que hi passin puguin conèixer la història del lloc. La placa d’aquell 50è aniversari és la que ara l’associació ha retirat davant el risc d’esfondrament total.

X