Ai, si ens ‘ultrapirinéssim’ tot l’any…

Aquest cap de setmana hi tornarà a haver vehicles als vorals de les carreteres de muntanya. Diumenge els cotxes de la C-16 tornaran a baixar gairebé aturats. I els allotjaments turístics viuran el millor cap de setmana de la tardor, amb el permís del pont de Tots Sants. Si hi ha Ultra Pirineu, tot és normal i a ningú li sembla estrany.

Quan la comarca sap que és l’epicentre d’alguna cosa, es multiplica. Passa per Patum, quan Berga és capaç de convertir una plaça més aviat ensopida durant la resta de l’any en un indret icònic del país durant cinc dies. I passa per l’Ultra Pirineu, quan Bagà –un poble tranquil, romàntic, però a èpoques més aviat apagat- es converteix en el bressol d’atletes d’arreu del món, en el centre d’operacions d’una cursa que porta riquesa al poble, a la comarca i, fins i tot, a la Cerdanya.

Però, i els altres 51 caps de setmana de l’any? Sense anar gaire lluny, la setmana que ve Bagà tornarà a patir problemes que aquest dissabte i diumenge quedaran camuflats entre vambes, frontals i arribades èpiques als peus de l’Ajuntament.

Perquè d’aquí a una setmana no hi haurà contenidors que faran que als turistes els resulti més difícil ser incívics que reciclar. I d’aquí a una setmana tampoc hi haurà autobusos que acostaran els senderistes a racons del Cadí Moixeró. Passarà l’Ultra Pirineu i continuaran els abandonaments de residus a la via pública. Passarà l’Ultra Pirineu i continuarà l’arribada massiva de vehicles privats als peus del Pedraforca. I aquests dos punts en particular són deures que, com a territori, tenim des de fa anys i que, per alguna raó o altra, no hem sabut resoldre, excepte quan venen sidrals que passen un cop l’any i, tal com arriben, se’n van.

Això no treu que l’Ultra Pirineu sigui un dels grans tresors que té el Berguedà. D’aquells que no convé deixar escapar… Tot i que, sent on som, ves a saber. Aquest cap de setmana s’acosten a l’Alt Berguedà 3.700 corredors de 50 països diferents. N’hi ha que dormen a la Cerdanya perquè el Berguedà està al límit. Els bars de Bagà –que, per cert, acull més sortides i arribades que en cap altra edició- treballaran com posseïts tot el cap de setmana. I això fa taca d’oli. Perquè si Bagà va bé, Guardiola també. I així, ben bé fins a Berga.

La primera lliçó del curs

El primer brot important de coronavirus del curs escolar al Berguedà ha saltat a l’Escola Xarxa de Berga. 60 positius i 252 alumnes confinats en total. Hi ha set docents que han donat positiu i la majoria d’alumnes confinats són d’educació infantil. La magnitud del brot és habitual en escoles petites, ja que hi sol haver molts germans i això fa que ràpidament el virus s’escampi per més d’un grup.

La gran sort és que el virus ha passat de puntetes pels grups d’ESO. I això és gràcies a la vacunació. En les escoles de primària, els alumnes no estan vacunats perquè les dosis encara no s’han autoritzat en menors de 12 anys, però en els instituts del Berguedà ja hi ha més del 60% dels alumnes vacunats. Això no els immunitza totalment del virus, però sí que evita confinar més grups: si un alumne té un company positiu però ell dona negatiu i s’ha vacunat, pot tornar a l’institut. Un argument més per a la vacunació dels adolescents, si és que en calien més.

Patrimoni que cau, patrimoni que queda

També a Berga, el cap de setmana passat la Patum infantil va retirar la placa del carrer Pinsania que rememora el lloc on va néixer la festa. L’associació ho va fer perquè l’edifici on hi havia la placa ha patit esfondraments aquest setembre i volen salvaguardar el record. L’edifici és l’antiga fàbrica de Cal Rafart i el futur de la placa és una incògnita gairebé tan gran com el de la històrica finca del capdamunt de la ciutat.

D’altra banda, a la ronda Moreta han començat les obres que tallaran el carrer dos mesos i mig. Han començat per aixecar el quitrà i en poques hores… Sorpresa! Sota el quitrà hi queda el paviment de llambordes que a mitjans del segle passat imperava a la zona. L’Ajuntament encara no ha decidit què en farà, però les vol aprofitar: sigui per a la ronda Moreta (adaptant el projecte que ja s’està executant) o en un altre punt de la ciutat.