Salut defensa a l’Alt Berguedà que no s’han tancat consultoris a l’estiu i que no s’ha rebut cap queixa

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, recorda que l'Alt Berguedà és una zona turística i demana més serveis que els actuals

La secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó, ha defensat aquest dijous a Guardiola de Berguedà que aquest estiu, no només han garantit el servei als centres sanitaris, sinó que “a diferència d’altres estius els consultoris locals no han tancat per vacances i no s’ha registrat cap queixa“. Budó ha visitat la comarca, tal com s’hi va comprometre a mig estiu, després que el territori es queixés de la manca d’efectius per cobrir una temporada, l’estiu, en què la comarca multiplica la població a atendre.

Budó ha insistit que té “el compromís de garantir l’atenció primària” i ha assegurat que han mantingut obert els consultoris locals per prestar servei amb els professionals necessaris per donar resposta. En la mateixa línia, la delegada de Salut a la Regió Central, Imma Cervós, ha destacat les més de 20.000 visites ateses a l’Alt Berguedà entre els mesos de juny i setembre. D’aquestes, ha dit, el 60% s’han concentrat al CAP Guardiola de Berguedà, respecte a un 40% als consultoris locals. També d’aquestes visites, la majoria han estat presencials sigui primeres visites, visites successives o bé visites domiciliàries. Però hi ha hagut una part no gens menyspreable d’atencions via telefònica o bé per l’e-consulta.

Per la seva banda, la gerent de l’ICS a la Catalunya central, Anna Forcada, ha destacat que l’atenció primària està fent moltes altres tasques que no havia fet mai, com ara PCR, atenció a residències o contactes escolars, que s’han sumat a l’activitat assistencial habitual. “Hem contractat personal de totes les categories professionals i hem passat de 1.600  a 2.100 treballadors. Costa molt trobar metges de família i costa molt que vulguin anar a treballar a l’Alt Berguedà”, ha defensat Forcada. 

“L’Alt Berguedà necessita més serveis”

Mentrestant, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, ha agraït que “s’hagin escoltat les necessitats del territori”. Així, ha dit, “es dona resposta a un compromís que s’havia assumit en el seu dia”. Lara ha dit que “l’Alt Berguedà és una zona turística que necessita més serveis i adequadament dimensionats”. A banda de Lara, a la reunió amb Salut hi ha assistit els alcaldes de Casteller de n’Hug, Salvador Juncà; Vallcebre, Lluis Cadena; Agustí Elias de Sant Julià de Cerdanyola; Enric Pla de la Pobla de Lillet; Lluís Campmajó de Gósol; Moisès Masanas de Saldes; i Joan Oña de Bagà, juntament amb regidors de Salut.