L’Ajuntament de Berga proposa pagar 143.000 euros per recuperar l’Hotel Berga Park i acabar amb el litigi d’Inberga Tur

És un acord polític unànime que ara ha d'aprovar un jutge. Ara bé, l'alcalde adverteix que, si Inberga Tur demana més diners, retirarà la proposta al moment

Acord polític unànime per acabar amb el litigi judicial d’Inberga Tur. L’Ajuntament de Berga proposarà al tribunal mercantil pagar els 143.688 euros que l’administrador concursal demana per liquidar la concessió de l’Hotel Berga Park. Amb aquests diners (i sempre que el jutge ho aprovi), l’Ajuntament recuperarà l’Hotel Berga Park i tancarà definitivament el periple judicial que des de fa dècades el manté lligat a Inberga Tur.

L’acord estableix que l’Hotel Berga Park i l’hostatgeria de Queralt se separen com a dues unitats productives. D’una banda, l’Ajuntament recuperarà l’hotel i podrà donar-li l’ús que decideixi, tot i que l’alcalde, Ivan Sánchez, ja ha avançat que una part de l’equipament es vol seguir aprofitant com a hotel. Serà el mateix ajuntament qui s’encarregui d’adjudicar l’explotació i gestió de l’hotel fins al 2031, que és quan acaba la concessió signada fa anys amb Inberga Tur.

Per la seva banda, l’administració concursal -és a dir, la persona designada pel jutge perquè es faci càrrec d’Inberga Tur després d’haver entrat en concurs de creditors- assumirà el timó de l’altra unitat productiva: l’hostatgeria i l’ascensor de Queralt. El que haurà de fer l’administrador concursal és adjudicar a un tercer l’explotació dels equipaments, tot i que l’Ajuntament sempre tindrà l’última paraula perquè qualsevol moviment en aquesta línia haurà de passar per ple. I així, fins al 2031, que és quan acaba la concessió que en el seu moment l’Ajuntament i Inberga Tur van signar.

Els 143.000 euros, per què?

Els 143.000 euros són els diners que el jutge va dictar que s’han de pagar per desencallar un procés que, fins ara, impedeix a l’Ajuntament agafar el timó del Berga Park. Aquests diners corresponen al retorn d’IVA i altres conceptes com per exemple la utilització en determinat acte de les instal·lacions de l’hotel per part de l’ajuntament.

Si el jutge hi dona el vistiplau, l’Ajuntament ingressarà aquests diners al jutjat mercantil i l’administrador concursal els repartirà entre les persones i empreses que han demostrat que Inberga Tur els deu diners.

Els quatre portaveus dels partits amb representació a l’Ajuntament han fet una roda de premsa conjunta per deixar clar que l’acord és unànime. Tots ells han coincidit que és un pas necessari per desencallar d’una vegada el litigi i s’han compromès a buscar els diners per poder pagar els 143.000 euros al tribunal.

Ara, però, caldrà que el jutge ho aprovi. “Si en aquest procés, algú intenta boicotejar o demanar més diners dels que va estipular el tribunal mercantil, retirarem la proposta i tornarem al punt 0”, ha recalcat l’alcalde, Ivan Sánchez.

Els antecedents

L’Ajuntament de Berga va iniciar el procés administratiu per resoldre el contracte de la concessió d’Inberga Tur l’any 2009 per incompliment del contracte, procediment que va caducar per allargament de terminis provocats pel concessionari. Posteriorment, es va tornar a incoar l’octubre de 2010 i l’abril de 2011. Una sentència va condemnar els adjudicataris a retornar els béns de les concessions al consistori, però l’última resolució emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’any 2020 va anul·lar el dictamen per qüestions formals. Ara, l’Ajuntament de Berga i l’administrador concursal han cercat una sortida pactada per resoldre el litigi de les concessions que haurà de ser fiscalitzada pel Jutjat Mercantil.