Gironella obre dissabte el seu flamant mercat de Nadal, que durarà un mes

Si per Nadal moltes famílies tenen fixat en el calendari que s’ha d’anar tant sí com no a la Fira de l’Avet d’Espinelves, a la Fira del Gall de Molins de Rei o al Mercat de Santa Llúcia de Barcelona, ara Gironella també es vol posicionar al mapa. Amb aquesta ambició, aquest dimecres l’Ajuntament ha presentat el seu nou mercat de Nadal, l’únic de la zona que s’allargarà durant tot un mes de forma gairebé ininterrompuda.

El mercat serà a la plaça de l’Estació, on ja hi ha 21 casetes, una cúpula i un sostre fet amb llums de Nadal i un escenari on es faran diversos concerts durant les festes. En els pròxims dies s’hi instal·laran barres de bar i espais on els visitants del mercat podran prendre begudes o menjar a la part central del recinte. L’encesa de totes les llums del recinte serà aquest dissabte, 4 de desembre, a les 6 de la tarda. Quan comenci, tot just farà una hora i mitja que el ‘Market Gironella Vila de Nadal’ haurà obert portes.

El recinte obrirà fins al 5 de gener. Entremig hi haurà dies que no obrirà però són comptats. En total seran 22 dies d’obertura. Hi serà cada dia fins al 12 de desembre: dijous i divendres de 16.30 h a 20.30 h, i els caps de setmana i festius de 12 h a 21 h. Tancarà dilluns 13 fins dimecres, dia 15, i tornarà a obrir de dijous 16 fins diumenge 19 amb els mateixos horaris que la setmana anterior.

La setmana de Nadal, el mercat obrirà des de dimecres, 22 de desembre, fins divendres 24, en horari de tarda (de 16.30 h a 20.30 h). Per Nadal i Sant Esteve el mercat no obrirà per petició dels paradistes, per poder conciliar l’activitat laboral amb la vida en família.

I la darrera setmana, el mercat obrirà dijous, 30, i divendres, 31, en l’horari habitual de tarda, fins a les 20.30 h; tancarà per Cap d’Any i obrirà de diumenge, 2, a dimecres, 5.

Rotació de paradistes

Una de les decisions que més han destacat els regidors de Promoció Econòmica i Cultura, Santi Felius i Lluís Vall, ha estat que, tot i que hi haurà 21 casetes de fusta, passaran pel mercat una vuitantena d’artesans i artesanes diferents. Això és possible perquè no hi haurà els mateixos artesans a cada parada durant totes les festes, de manera que el que el visitant hi trobarà la primera setmana no serà el mateix que el que hi haurà l’última.

Les places estan ocupades, des del primer fins a l’últim dia. De fet, Felius i Vall han assegurat que tenen una llista d’espera per si, a última hora, algun dels artesans no pot venir i pot ocupar el seu lloc un altre que finalment ha quedat fora. Pel que fa al tipus de productes que hi haurà, l’organització ha prioritzat els productes del Berguedà i els artesans habituals de la Fireta, una de les grans mostres que durant l’any acull el municipi. Més endavant ho van obrir a la resta, i això ha permès assegurar que també hi hagi productors d’arreu del país i, fins i tot, de fora de Catalunya.

Un carnet per fomentar la compra en més d’una caseta del mercat

Els dies de mercat hi haurà diversos sortejos entre els visitants. Cada persona que entri rebrà una targeta de fidelització. Per cada compra, el venedor li enganxarà una enganxina al carnet i, quan el tingui ple, podrà dipositar el carnet en una bústia ubicada en el mateix recinte. Tots els carnets que hi hagi dins la bústia entraran en sortejos de productes aportats per les marques que participen en el mercat.

Consulta tota la informació del Market Gironella Vila de Nadal

La Fira de la Puríssima i el nou mercat es complementen

L’Ajuntament també ha presentat la Fira de la Puríssima, que enguany celebra la 36a edició, el pròxim 8 de desembre. La principal novetat és que al nucli històric només s’hi ubicaran parades d’alimentació, i es recupera la ballada de gegants a la plaça de l’Església. Les parades d’artesania ja seran al nou mercat de Nadal, a la plaça de l’Estació, i això descongestionarà el nucli històric i donarà més vida a la zona nova del municipi el dia 8.

Com ja és tradició, el plat estrella de la fira, el tast del blat de moro escairat es farà a les 11.30 h a la “plaça del blat de moro”, però amb la novetat que enguany s’ha habilitat la venda anticipada dels tiquets pel blat de moro a diversos establiments del municipi, a 1,50 €, i la venda el dia de la fira per 2 €.

La Fira de la Puríssima és un dels complements del mercat, però n’hi ha més. De fet, aquest Nadal l’Ajuntament de Gironella vol que el nou mercat sigui l’epicentre de tot, però que tingui tot un seguit d’astres a la vora que se’n retroalimentin. Per això s’ha creat una programació d’activitats de Nadal que inclou activitats a les escoles, a la residència o a La Llar, entre altres espais.

El comerç també s’hi suma

L’associació de botiguers i comerciants de Gironella també se suma a la campanya de Nadal, com és habitual. La seva presidenta, Nuri Masforroll, ha destacat que, a diferència d’altres anys, aquesta vegada la campanya comercial és comarcal. La lidera la nova Federació del Comerç Berguedà, que agrupa les UBIC de Berga, Bagà, Gironella, Casserres i Puig-reig.

Aquesta setmana, la federació comarcal de comerciants presentarà la campanya, però a Gironella la presidenta dels botiguers ja ha avançat que, per entrar en els sortejos de la campanya de Nadal, els clients hauran de trobar l’element discordant que hi ha a cada aparador. Si els endevinen tots, podran optar a regals.