La Junta de Seguretat de Berga buscarà solucions per evitar els embussos que hi ha cada divendres a la ciutat

La Junta Local de Seguretat de Berga ha admès que calen solucions per evitar els col·lapses que es produeixen dins de la ciutat cada cap de setmana a causa dels vehicles de segones residències que hi entren. La majoria ho fan per dirigir-se a l’Alt Berguedà o a la Cerdanya esquivant el tap que es forma cada divendres a la C-16, però el cert és que quan entren dins de la ciutat tampoc ho tenen fàcil per avançar en el seu camí.

Buscar solucions per aquest problema és un dels reptes que la Junta de Seguretat es proposa de cara al futur. L’altre gran objectiu que es plantegen és “l’adopció de noves mesures que complementin les que ja s’han adoptat en els últims mesos per revertir la percepció d’inseguretat entre la ciutadania i que, alhora, fomentin la convivència i el bon veïnatge”. Són les principals conclusions de la reunió que la Junta Local va tenir dijous passat a l’Ajuntament de Berga per avaluar les dades i actuacions fetes durant el 2021. La reunió, telemàtica, va comptar amb representants dels cossos de seguretat i emergències de la ciutat, representants del Departament d’Interior i també la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Rosa Vestit.

La meitat de les intervencions policials són per problemes de seguretat ciutadana

Queixes, conflictes veïnals, bretolades, baralles, auxili a la ciutadania, identificació de persones, robatoris, tinença i tràfic de substàncies estupefaents, ocupacions d’immobles, serveis relacionats amb la Covid-19 o serveis de col·laboració amb altres cossos de seguretat i emergències. Són els principals motius de les intervencions de la Policia Local durant el 2021. En concret, les actuacions per aquests motius corresponen al 48% de totes les que ha fet el cos de policia durant l’any.

El programa gestor de serveis i incidències de la Policia Local ha registrat 7.898 serveis de l’1 de desembre de 2020 al 30 de novembre de 2021. Això suposa un increment de 973 serveis respecte al mateix període de l’any anterior (6.925), fruit majoritàriament de l’aplicació de les mesures de contenció de la pandèmia de la Covid-19, entre d’altres.

Un 22% menys d’accidents a la ciutat

Berga té 11.203 vehicles registrats, segons les dades de la Policia Local. En aquest sentit, la Junta de Seguretat destaca que durant el 2021 s’ha reduït el nombre d’accidents rellevants: se n’han produït 57, mentre que al llarg de 2020, se’n van registrar 73.

Enguany, la Policia Local ha reprès les sessions d’educació viària als centres educatius per tal de fomentar una mobilitat més segura entre l’alumnat de diferents franges d’edat. A les sessions es fomenta el coneixement de l’entorn, s’analitzen els desplaçaments a l’escola, els desplaçaments amb bicicleta o es fan simulacions de circuits per a bicicletes i vianants, entre d’altres. El desembre s’han fet sessions educatives a l’Escola Santa Eulàlia que han comptat amb la participació de 126 alumnes de P5, 4t i 6è de primària.

Aplaudeixen la instal·lació de noves càmeres al carrer

La Junta Local de Seguretat també ha exposat algunes de les actuacions de millora que s’han implementat durant l’any per tal d’incrementar la seguretat i revertir l’incivisme a la ciutat. En aquest sentit, han destacat la renovació i instal·lació de noves càmeres a la via pública, el registre i seguiment de les ocupacions d’immobles o la posada en marxa pròximament d’un nou projecte sobre educació cívica adreçat a l’alumnat de 5è i 6è de primària de les escoles de la ciutat.

També s’han esmentat les actuacions fetes per la Unitat de Proximitat de la Policia Local que permeten oferir una major qualitat dels serveis d’assistència a les persones, així com fer-ne un seguiment més acurat. Es tracta de serveis relacionats amb accidents de trànsit, serveis de veïnatge, trobades amb associacions veïnals, visites a bars i comerços, conferències als centres educatius, formacions adreçades als comerços i establiments o accions conjuntes amb Mossos d’Esquadra.

X