“Els nens no ho agafen sols. Els contagis comencen en trobades, arriben a l’escola i tornen a la comunitat”

La directora del sector sanitari Solsonès-Bages-Berguedà-Moianès del Servei Català de la Salut, Teresa Sabater, repassa la situació epidemiològica del Berguedà de cara a les festes de Nadal

Els 386 casos diagnosticats al Berguedà entre el 14 i el 20 de desembre ja són la xifra més alta de tota la pandèmia. Fins ara el rècord era la setmana del 20 al 26 d’octubre del 2020, amb 385. La gran diferència és que aleshores rondàvem la trentena d’ingressats per culpa del virus i ara el Departament de Salut en compta 13. Entremig hi ha hagut la vacuna, però han anat sorgint variants del virus i la darrera, l’òmicron, està propiciant l’onada més contagiosa de tota la pandèmia.

Teresa Sabater, directora del sector sanitari Solsonès-Bages-Berguedà-Moianès del Servei Català de la Salut.

Mai abans el virus havia entrat amb tanta força a les escoles del Berguedà. Hi ha hagut més d’un centenar de contagis i ha calgut confinar més de mig miler d’alumnes i mestres.

Sí. Però els nens no ho agafen sols. El virus ha d’haver arribat a l’escola d’alguna manera. I és la mateixa que amb la resta de la societat: amb trobades socials. Els contagis comencen a la comunitat, en reunions i trobades on la gent se socialitza. Després entra a les cases, fa brots familiars i arriba a les escoles. I un cop és als centres, torna a arribar a les famílies, perquè alumnes que no estaven contagiats, agafen el virus i el porten a casa.

Alguns sindicats han demanat acabar les classes abans de Nadal per tallar la transmissió del virus. Al Berguedà us ho ha demanat algú?

Directament no. Però hi hem donat voltes i sempre acabes amb el mateix dubte. Quina és la millor solució? Perquè si els envies a casa, també hi ha el risc que acabin vigilant-los els avis, que són vulnerables. La situació és molt complexa i n’hem de ser conscients. Qualsevol decisió hauria tingut gent a favor i en contra i, al final, no ens queda altra que apel·lar a la responsabilitat de cada família davant les mesures per contenir el virus.

No hi ha testos a les farmàcies. N’heu demanat més?

Sabem que hi ha una allau de sol·licituds i estem mirant si hi ha manera d’aconseguir més disponibilitat. Entenem la necessitat de la població per disposar-ne i, de fet, creiem que és una bona eina. Tots n’estem pendents perquè, a més, creiem que els testos d’antígens seran la prova que més es farà servir aquest Nadal per tallar la transmissió. Ara bé, els nostres proveïdors [els dels centres sanitaris] de moment no tenen problemes per abastir-nos i esperem que continuï així.

Si algú va a deu farmàcies i no troba testos a cap d’elles, acabarà anant al CAP perquè li facin la prova. No patiu perquè això us porti encara més feina?

És una possibilitat, no diem que no. Però hem d’entendre que estem en situació de guerra. Segur que si no se’n troben, serà un problema. Ara bé, és una aspecte que depèn dels laboratoris i de la disponibilitat que tinguin per nodrir les farmàcies. Ningú comptava amb aquests nivells de contagis.

Gairebé una de cada cinc proves (PCR o TA) que es fan al Berguedà són positius. Això fa que el nombre de casos nous pugi sense aturador. Ara hi ha noves mesures, com el toc de queda nocturn a Berga, però fins quan preveieu que el gràfic anirà amunt?

Fins passat Cap d’Any com a mínim. I ens preocupa bastant perquè encara queden uns quants dies i la part assistencial va de cul. Ens estan augmentant molt els ingressos, tant a les UCI com a hospitalització convencional. I sort en tenim, de la vacunació, perquè si no l’afectació seria molt més gran.

S’estan reprogramant intervencions a l’hospital ja?

Sí. I no ens agrada gens. Hem hagut de deixar de fer altres coses per poder atendre el virus. Seguim tenint el mateix personal, les mateixes mans, i la feina s’ha multiplicat. Ha calgut tornar a sectoritzar: tenim la planta de Covid, la gris per determinar si el pacient se’n va a Covid o a la zona neta, i la planta sense el virus.

Hi ha alguna zona de l’hospital al límit?

No estem al límit, però estem molt plens. L’única cosa que ens va a favor és que, gràcies a la vacunació, els pacients que ingressen per Covid poden rebre l’alta abans i això permet més rodatge de pacients. Abans qui entrava per Covid s’havia de passar molts dies ingressat, i ara no tants. Que també n’hi ha, de pacients que hem de derivar a Manresa, però són molts menys que en altres onades.

I les residències?

En comparació a com hem estat, ara superbé. En moltes hi ha algun cas, però no és com abans, que t’entrava un cas i ja tremolaves. En aquest moment són sobretot casos d’algun professional, que entra-i-surt i està més exposat, però estem lluny d’aquells brots on arribàvem al 90% d’una residència afectada.

Han arribat més vacunes per aquest Nadal. Per què?

Estem buscant protegir aquella població que té més risc d’emmalaltir. Les persones entre 60 i 69 anys són els que vam vacunar amb AstraZeneca a principis d’any i els experts apunten que els afectes d’aquesta vacuna s’acaben abans. A més també estem vacunant a la gent de 50 en amunt, perquè també són una franja que ens preocupa. I els nens, és clar, que fins ara no se’ns contagiaven i en aquesta onada està més que comprovat que sí que ho fan.

I la gent que no s’ha vacunat?

Ho van fent, a poc a poc. Sabem que hi ha molta gent entre els 25 i els 40 anys que encara no ho ha fet. No ens cansarem mai de recomanar-ho, perquè la vacunació està fent que aquesta onada sigui molt menor del que podria haver estat, com a mínim pel que fa a l’afectació a cada persona.

S’estan omplint, doncs, les hores per vacunar-se aquest Nadal?

Anàvem molt bé fins ara. Hem notat que els dies abans de festes la demanda ha caigut en picat. Sembla que la gent té por per les reaccions que pugui tenir la vacuna i prefereix no vacunar-se per evitar trobar-se malament per festes. El cert és que hi ha moltes hores disponibles per vacunar-se tant la setmana que ve [la de Cap d’Any] com la següent [la de Reis]. Qui es vulgui vacunar no té excusa.

Recomanacions per aquestes festes?

Les que anem fent sempre. Som en una onada important i davant una variant molt contagiosa. Apel·lem a la responsabilitat col·lectiva. Sabem que és dur, però hem d’intentar fer-ho. Cal insistir en la higiene i la ventilació d’espais, també en la mascareta. Cal evitar els llocs on hi hagi molta aglomeració de persones i cal que els col·lectius cridats a vacunar ho facin. Ningú s’esperava passar un Nadal així, però és necessari: cal que la gent faci tota la bondat del món aquests dies i que tinguem cura amb les franges més vulnerables. Ens hi van els pròxims mesos.