Més de 800 casos de Covid-19 en una setmana al Berguedà per primer cop en tota la pandèmia

Els experts apunten que el pic de la sisena onada és a tocar, però les dades continuen creixent: entre el 2 i el 8 de gener es van diagnosticar 836 casos a la comarca, la xifra més alta de la pandèmia

Mai s’havien diagnosticat tants casos de coronavirus al Berguedà com durant la primera setmana de 2022: 36 contagiats entre el 2 i el 8 de gener. De fet, quatre dies abans ja s’havia arribat per primera vegada als 700 casos setmanals i el 8 de gener es va trencar la barrera dels 800.

El nombre de contagis ha crescut gairebé de manera ininterrompuda des de mitjans de novembre fins ara. Els experts pronostiquen que el pic de la sisena onada -que és de llarg la més llarga i contagiosa de totes- és qüestió de dies. Però de moment, el Berguedà continua trencant rècords.

La nota positiva és que els ingressats es mantenen, malgrat que el nombre de casos es descontroli. Tampoc hi ha un repunt alarmant de defuncions. Ara bé, el sistema sanitari no dona l’abast. La delegada del Departament de Salut al territori, Imma Cervós, ha fet una crida en els últims dies a respectar les mesures: “Encara estem en una situació crítica per la covid però també per altra patologia respiratòria pròpia de l’hivern”.

Cervós ha admès que “ha estat un Nadal novament d’alta tensió pel Servei de vigilància epidemiològica i per l’àmbit assistencial amb una gran incidència de casos, amb les UCI plenes i la primària atenent molts ciutadans amb simptomatologia”.

L’UCI de Manresa, al límit

Al Bages, per exemple, l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa té la Unitat de Cures Intensives gairebé al 100% d’ocupació. És l’UCI més propera al Berguedà. Hi ha 16 llis i 8 més de polivalents, reconvertits en UCI gràcies a una inversió d’emergència del Departament.

L’augment de pacients d’UCI obliga a doblar el personal que es necessita per a la seva atenció. Això passa a l’Hospital Sant Joan de Déu i a tota la regió, tant on hi ha UCI com on no n’hi ha, com a Berga. La implicació de l’atenció intermèdia que ha assumit pacients de perfil sociosanitari ha permès equilibrar la complicada situació. També l’atenció primària pateix l’augment de casos.

90.000 vacunes en un mes

La campanya de vacunació continua activa. Des de la reobertura de punts de vacunació poblacionals a primers de desembre, ja s’han administrat a la Catalunya central més de 90.000 vacunes, de les quals un 10% són pediàtriques. “La vacuna ha demostrat ser molt eficaç. A hores d’ara tenim entre un 60 o un 70% de les persones ingressades a les UCI dels nostres hospitals sense vacunar”, diu Cervós. “Per tant, continua sent important demanar cita a la web per a administrar-se la vacuna o per a la dosi de reforç en cas que ja sigui un dels col·lectius oberts a rebre-la”.

X