L’oposició de Berga perd la paciència amb les obres a la ronda Moreta

El govern reitera que l'obra està al tram final, que s'hi està a sobre, però que la prioritat és "que quedi en bones condicions i s'acabi bé"; Junts per Berga demana que s'estudiï aplicar penalitats; i el PSC dubta que es puguin aplicar perquè no es actualitzar el projecte quan es van trobar les llambordes

És el tema estrella de precs i preguntes als plens de Berga des de fa tres mesos: les obres a la Ronda Moreta. Al ple de gener, el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, confiava que a finals de gener s’enllestissin i es pogués reobrir el trànsit, però la pàgina del calendari ha canviat i les màquines segueixen al centre de Berga. Ara el regidor ja no dona dates, però insisteix que la constructora és al tram final de l’actuació. L’oposició no sap si creure-s’ho.

El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, va relatar al ple de febrer, aquest dijous, que les obres inicialment havien d’acabar abans de l’inici de la campanya de Nadal, però s’han anat sumant endarreriments fins ara, que ja ha passat la Candelera i les tanques i els blocs de formigó continuen al tram de ronda: “Algú ens està prenent el pèl: o el constructor a vostè o vostè a nosaltres”.

En la rèplica, Serra va admetre que la sensació d’acabar-se la paciència també l’ha viscut en les últimes setmanes, va assegurar que havia insistit a l’empresa i que ho seguiria fent. Això sí, també va deixar clar que la prioritat és “que l’obra quedi en bones condicions i que, per tant, s’acabi bé”. I va concloure que “si hem esperat tot aquest temps, no ens vindrà de quatre dies, però ho volem tot perfecte”.

Junts per Berga demana que s’estudiïn penalitats; el PSC posa en dubte que es puguin aplicar

Ferran Aymerich va demanar al govern si havia estudiat quines penalitats se li podien aplicar a l’empresa que ha fet les obres pels reiterats endarreriments en els terminis: “No compensaran els greuges que han causat els endarreriments, però són unes obres que no es porten a terme en el termini acordat i s’ha de fer”.

El regidor d’Urbanisme va detallar, en la resposta a Aymerich, que tenien detectats almenys quatre causants d’endarreriment. El primer va ser per les complicacions que els paletes es van trobar a l’inici de l’obra a la cruïlla entre la ronda Queralt i la plaça de les Fonts: hi passaven tota mena serveis i va ser complicat aixecar el terra. El segon endarreriment van ser les famoses llambordes que es van descobrir sota el quitrà i que han fet adaptar el projecte i n’han allargat l’execució. La tercera causa és la crisi de subministraments, que fa que material com els fanals hagi tardat més de l’esperat a arribar. I l’última causa és el rendiment de l’empresa, és a dir, que podrien anar més de pressa del que han anat. Els tècnics de l’Ajuntament estudiaran si és el cas, però el regidor d’Urbanisme va ser clar al ple: “Crec que hi és [l’endarreriment per rendiment]”.

Serra va dir que els tècnics municipals estudiarien quines penalitats es pot aplicar a l’empresa partint de totes aquestes casuístiques, però l’altre partit de l’oposició, el PSC, va posar en dubte que finalment les puguin aplicar. El regidor del grup, Abel Garcia, va insistir que “calia haver modificat el projecte quan s’hi van voler introduir les llambordes”. Com que no es va actualitzar en el seu moment, Garcia entén que ara hi podria haver problemes a l’hora de certificar quins endarreriments se li poden imputar a l’empresa i quins no.

En la rèplica al portaveu socialista, Aleix Serra va respondre que s’està treballant en l’adaptació del projecte i va defensar que, a parer seu, no hi ha d’haver cap problema per acabar certificant l’obra i passant comptes en funció de si s’ha complert o no el que estava estipulat.

X