És un dels punts més importants que s’han tirat endavant aquest mandat a Berga. Hi han coincidit tots els grups del ple. S’ha aprovat un nou conveni regulador de les condicions laborals de la plantilla entre 2022 i el 2025 que fa anys que es negocia amb el comitè de treballadors. La regidora de Recursos Humans, Roser Valverde, ho ha presentat com un document que va més enllà de millores econòmiques, que n’hi ha, perquè suposarà un augment de la despesa d’uns 40.000 euros respecte a l’actual conveni. Això sí, també contempla eines per millorar el clima de treball: fixa termes que fins ara generaven confusió com les possibilitats de flexibilitzar la jornada, el retorn de les hores extres o les hores en què s’ha de ser al lloc de treball tant sí com no per atendre la ciutadania, entre altres.
El conveni fa anys que es treballa. De fet, el va començar a negociar l’exalcaldessa, Montse Venturós, quan s’ocupava de l’àrea de Recursos Humans. La negociació final l’ha portat la regidora Valverde, que ha definit el resultat com “un document viu” i capaç d’incorporar modificacions a mesura que es vagin pactant amb els treballadors. Això sí, la regidora ha defensat que el que s’ha aprovat en el ple de febrer és volgut pels treballadors, i això ha fet que l’oposició -que també ha parlat amb la plantilla- no s’hi posi de cul: Junts per Berga ha votat a favor i el PSC s’ha abstingut.
Junts per Berga insisteix que cal anar més enllà
Això sí, que s’hagi aprovat sense problemes no vol dir que no hi hagi hagut retrets cap a qui mana. Des de Junts per Berga, Ferran Aymerich ha celebrat que s’hagi aconseguit un consens amb la plantilla, però ha criticat que esperava haver percebut la mateixa voluntat de diàleg per part del govern com a portaveu d’un grup de l’oposició. “Ens estan donant poca informació per poder formar-nos una opinió al respecte. L’aprovem perquè la plantilla ho vol i perquè entenem que és bo per als treballadors, però només ho podem veure com un punt de partida”, ha dit Aymerich.
En aquest últim aspecte, el portaveu de Junts per Berga ha afegit que “encara queden molts reptes per encarar” i espera ser-ne més partícip que fins ara: “Calen moltes millores per afrontar el tema de l’absentisme laboral, però no tan enfocat com un tema productiu, sinó tenint en compte el cost intangible, que no es pot valorar ni quantificar, que és l’atenció a l’usuari. Com podem quantificar que no estem prestant el servei que mereixen els ciutadans? O quant costa una trucada no atesa? O un permís d’obres que s’endarrereix? O una xurreria que no pot obrir? Amb diners (o com a mínim, només amb diners) no poden crear un millor ambient de treball. Calen polítiques encarades a generar un bon clima i en això és en el que toca treballar ara”.
En la rèplica, Valverde ha assegurat que “ja hi ha propostes” per millorar l’ambient de treball, ha coincidit amb Aymerich que el conveni és un punt de partida i ha assenyalat que el document aprovat ja incorpora algunes eines per millorar el clima de treball i la salut de tota la plantilla. De fet, després del ple, la regidora ha aclarit a l’Aquí Berguedà que “com a moltes empreses, a l’Ajuntament la pandèmia ha alterat les jornades laborals i el dia a dia, amb el teletreball i amb dificultats per separar el que és la vida laboral de la personal”. Per això, ha dit, confia que el nou conveni ajudi a vetllar per una millor salut mental de les persones de la plantilla del consistori.
ERC surt en defensa del govern
Després de plens alineant-se amb la CUP i sense pràcticament intervenir en els punts que proposava el govern, aquest febrer el portaveu d’Esquerra, Ramon Camps, ha agafat la paraula per expressar el seu posicionament respecte al conveni laboral de l’Ajuntament. Camps entén que és una bona notícia i, a diferència dels dos partits de l’oposició, defensa que les negociacions s’han fet com s’havien de fer. Per què? Perquè els treballadors volen les millores.
El portaveu republicà ha expressat els seus dubtes sobre com hagués acabat una negociació on no hi hagués hagut un únic interlocutor polític, sinó quatre (un per cada grup municipal del ple). Segons Camps, que les negociacions les hagi portat en solitari la regidora Valverde ha afavorit a una entesa més ràpida amb els treballadors. La seva intervenció ha fet saltar els dos grups opositors.
Aymerich, de Junts per Berga, ha defensat que “és lògic que fer una taula a més bandes no seria útil, però sí que ens podem queixar perquè no hem tingut l’opció de definir quines polítiques laborals volem a llarg termini“.
El PSC retreu que “l’han convençut més els treballadors que el govern”
En la mateixa línia, des del PSC, Abel Garcia, ha afegit que el que es demana no és una negociació a més bandes, sinó una conjuntura política prèvia a la negociació. És a dir, que hi hagi diàleg previ entre polítics perquè una sola persona, la regidora de l’àrea, vagi a les reunions amb l’empresa amb una posició consensuada. De fet, Garcia ha admès que “m’han convençut més els treballadors, que el govern”. I ha reiterat que no va encaixar bé que se’ls convoqués a una reunió amb el comitè pocs dies abans del ple i amb tot el document consensuat. El socialista creu que “en posicions oposades, tindríeu [la CUP i ERC] tots els arguments per votar en contra”.
En la rèplica, Valverde ha defensat que, precisament, va convocar la reunió dels grups polítics amb el comitè per fer-los partícips del punt. “A mi m’interessava que vostè hi fos i vaig vetllar perquè la reunió no se li solapés amb altres temes d’agenda del Consell Comarcal que també hi havia aquella setmana”. Però l’argument no va acabar de convèncer una oposició que va insistir que el que calia -a parer seu- no era una reunió post-negociacions, sinó una conjuntura política prèvia.