Berga converteix el Carnaval en un festival i recupera la majoria d’actes de la festa

El Carnaval d’enguany comptarà amb la majoria d’actes tradicionals, incorporarà alguna proposta nova, prescindirà dels grans àpats populars i reconvertirà la sardinada del Dimecres de Cendra

Fa unes setmanes es va celebrar el BenidormFest i ara és el torn de ‘Bergavisió’, el Festival de Carnaval de 2022 que es portarà a terme del 24 de febrer al 2 de març. Berga recuperarà gairebé tots els actes de l’edició de 2020, ja que en les últimes setmanes s’ha produït la flexibilització de les restriccions gràcies a la millora de l’evolució de la pandèmia de la Covid-19. El Carnaval d’enguany comptarà amb la majoria d’actes tradicionals, com la rua de comparses i carrosses o el ball dels cornuts, incorporarà alguna proposta nova, mantindrà alguna de les iniciatives impulsades durant l’edició confinada de l’any passat, prescindirà dels grans àpats populars i reconvertirà la sardinada del Dimecres de Cendra.

La regidora de Festes, Roser Valverde, s’ha mostrat satisfeta d’anunciar la celebració del Carnaval “recuperant la presencialitat dels actes tradicionals i festius amb la major normalitat possible”. Valverde ha recordat que “el Carnaval va ser l’última festa multitudinària que vam poder celebrar abans de l’inici de la pandèmia i ara també ens marca el cicle de festes confinades que hem hagut d’adaptar a la situació de pandèmia”. Pel que fa al format de la festa, la regidora ha explicat que “l’organització estava a l’expectativa de les directrius de la Generalitat de Catalunya per definir els actes definitius de la festa, tenint en compte que fins fa poques setmanes la situació de la Covid-19 era complicada”. En aquest sentit, el consistori també ha estat en contacte amb altres municipis per compartir experiències i saber com plantejaven desenvolupar el Carnaval.    

Un festival musical, eurovisiu i local

‘Bergavisió’ ha estat el lema escollit per a la celebració del Carnaval de Berga de 2022. Aquesta denominació no només és una picada d’ullet a l’actualitat eurovisiva i al festival europeu de la cançó, sinó que també pretén fer valdre les actuacions, espectacles i paròdies que ofereixen les famílies, les escoles, les associacions, les colles d’amics i amigues o les generacions senceres de joves durant el concurs de la rua. I seguint amb les referències musicals i eurovisives, el Carnaval d’aquest any comptarà amb un grup de reines anomenades ‘Ay, Mamá Mia’, que s’encarregaran de fer el pregó i presidir els actes de la festa.

Propostes infantils i familiars

El Carnaval arrencarà el dilluns, 21 de febrer, a la plaça de Sant Pere amb una trobada escolar que comptarà amb la participació de l’alumnat de Cicle Mitjà dels centres educatius de la ciutat per fer una activitat de percussió, a càrrec de Santi Serratosa.

L’organització mantindrà el Concurs Infantil de Menús del Dijous Llarder impulsat durant l’edició confinada de l’any passat. El certamen gastronòmic s’adreça a infants de fins a 12 anys i consistirà en elaborar un menú per celebrar el Dijous Gras. Les persones participants hauran d’enviar les fotos i/o vídeos de les receptes elaborades a través d’un formulari en línia disponible fins el mateix dijous 24 de febrer, a les 22 h. El veredicte del jurat i l’entrega de premis es farà durant el Ball de Carnaval Infantil de diumenge.

El divendres, 25 de febrer, hi haurà una sessió de ball per a tots els públics, al Pavelló Vell (18:15 h). L’activitat estarà dinamitzada pels centres esportius berguedans (CEM El Tossalet, CEEC i Berga Resort) i es convida a tothom a assistir-hi amb disfressa. Per participar-hi, no serà necessari inscriure’s prèviament.  

El diumenge, 27 de febrer, hi haurà el Ball de Carnaval Infantil, al Pavelló Vell (17:30 h). L’esdeveniment comptarà amb l’actuació musical del grup Rock per Xics que oferirà un repertori de cançons farcit de grans clàssics del Rock fusionats amb el cançoner popular català en clau de Rock.

Mascotes i plantes disfressades

Plantes i animals engalanats de dalt a baix competiran durant el matí de dissabte, 26 de febrer, en els certàmens de mascotes i plantes disfressades impulsats per l’associació de veïns del Carrer Major. Els concursos es faran a la plaça de Sant Joan (11 h) i comptaran amb dues categories en què es podrà participar de forma individual (animals o plantes) o en duet (animals o plantes amb les respectives persones propietàries). Paral·lelament, hi haurà activitats infantils a la plaça de Sant Pere amb la col·laboració de la Berguedana de Folklore Total i els Castellers de Berga. A les 12 h arribaran les reines del Carnaval (Ay, Mamá Mia) i faran la lectura del pregó, des de l’Ajuntament de Berga.

Rua de comparses i carrosses

Els carrers i places tornaran a omplir-se per veure desfilar les comparses i carrosses participants en el Concurs de la rua del Carnaval, que hauran de complir les mesures vigents per la Covid-19. El recorregut s’iniciarà al carrer del Roser (a l’alçada de l’antic bar Cal Tonillo) i finalitzarà a la plaça de Viladomat. El concurs comptarà amb un jurat itinerant i un jurat estàtic, situat davant del Mercat Municipal per tal d’avaluar les propostes participants al gran festival ‘Bergavisió’. Per participar-hi, caldrà inscriure’s a través d’un formulari en línia disponible fins al divendres, 25 de febrer, a les 13 h. Les comparses i carrosses inscrites hauran de recollir els números d’inscripció per poder desfilar a la rua al divendres, 25 de febrer (20 h) a l’Ajuntament de Berga i també hauran d’entregar obligatòriament la pista d’àudio de les actuacions en un llapis de memòria (durada màxima de 3 min.). El veredicte dels premis del concurs es donarà a conèixer durant el Ball dels Cornuts, que es farà a la carpa del passeig de la Indústria i que comptarà amb punxa discos locals per amenitzar la nit (de 22:30 a 3:30 h).

Una festa segura i saludable

Una de les accions impulsades per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques serà la dispensació gratuïta d’aigua a les comparses del Carnaval abans de l’inici de la desfilada. D’altra banda, la festa comptarà amb un Punt Lila LGTBIQ+ que oferirà informació i atenció sobre violències sexistes durant el ball de dissabte a la nit. A més, el Punt Lila disposarà d’un servei itinerant durant la rua i també durant la matinada, un cop hagi finalitzat el ball.

Carlins i liberals enfarinats

Carlins i liberals protagonitzaran una guerra aferrissada que es lliurarà el diumenge, 27 de febrer, a la plaça de Sant Pere (13 h). Els bàndols combatents llançaran centenars de bombardes blaves i vermelles plenes de farina i utilitzaran tota mena d’estratègies per vèncer l’enemic. La batalla finalitzarà amb la proclamació del bàndol guanyador des del balcó consistorial. La Guerra de la Farina està organitzada per la Bauma dels Encantats.

Dol, testament i sardinada

La festa finalitzarà el Dimecres de Cendra (2 de març) amb la vetlla i enterrament de les reines del Carnaval. La vetlla es farà a l’Ajuntament de Berga (18 h) i a continuació hi haurà la processó de ploraners i ploraneres acompanyades dels gegants de la Bauma dels Encantats i l’EMM Berga. L’acte finalitzarà a la plaça del Forn, on es farà el concurs de ploraners i ploraneres, la lectura del testament i una sardinada popular. Enguany, les sardines cuites per la Penya Boletaire seran per emportar.