Els últims salts de plens de dijous i diumenge de la Patum 2022 tindran un primer minut sense música

És una de les accions que la comparsa de Plens i Maces prepara per celebrar el seu 400è aniversari. El primer salt de maces de les Patums completes serà amb maces plenes (vestides de ple i amb fuets a la cua i al cap)

El primer minut dels últims salts de plens de dijous i diumenge de la Patum 2022 serà sense música. És una de les accions que la comparsa de Plens i Maces prepara per celebrar el seu 400è aniversari, que va ser l’any passat, però com que no hi va haver Patum, es commemorarà el Corpus vinent. El cap de colla, Joan Sala, ho ha anunciat aquest dijous al matí, en una roda de premsa on la comparsa ha detallat alguns dels al·licients que prepara per a la tornada a plaça, tres anys després.

Un altre fet extraordinari serà que el primer salt de maces de dijous i diumenge al vespre serà amb maces plenes, és a dir, amb maces vestides de ple, amb fuets a la maça i al cap i la cua de qui la porta. La comparsa, a més, treballa amb l’Ajuntament de Berga per impulsar un sorteig públic per fer de maça plena i per portar una maça a la Patum de Lluïment. Encara s’està acabant de pactar quantes places entraran a cada sorteig i què s’haurà de fer per apuntar-s’hi. En els pròxims mesos la comparsa i l’Ajuntament n’explicaran tots els detalls, com també els de l’habitual sorteig públic per fer de ple.

Una maça plena, la imatge de l’aniversari

Precisament, per celebrar els 400 anys, la comparsa ha presentat una imatge dissenyada pel berguedà Salvador Vinyes, que -segons l’artista- és una barreja de moviment i unió. “Per mi la Patum és això i el ninot parla per si sol”, ha dit Vinyes a la roda de premsa.

De fet, l’artista no en sabia res dels actes que preparava la comparsa, quan va crear la imatge. Ell mateix ho ha reconegut: “Que es faci un salt amb maces plenes, ho vaig saber més endavant, quan ja havia presentat el ninot”. Cada vestidor podia portar una proposta d’imatge per sotmetre-la a votació entre els membres de la colla. La de Vinyes va guanyar per una majoria aclaparadora, segons ha confirmat el cap de colla.

Samarretes, mocadors, adhesius, imants i peces decoratives

La imatge creada per Salvador Vinyes servirà per treure al mercat una sèrie de productes sobre l’aniversari. Els farà la Fundació Horitzó del Berguedà, que dona feina a una vintena de persones amb discapacitat, sobretot aquella derivada de trastorns mentals, per tal que puguin construir el seu projecte de vida sense dependre de res ni de ningú.

La mateixa Fundació Horitzó confeccionarà samarretes, mocadors, adhesius per a cotxes, imants per a la nevera i peces decoratives. Tot plegat ho vendrà, a partir de la Diada de Sant Jordi, a la Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere, i a la botiga de la Fundació, a la plaça Europa. Això sí, des de la fundació, Charo Díez ha recalcat que estan “obertes a portar productes a qualsevol botiga a qui li interessi vendre’n”.

Des de la comparsa, Joan Sala ha celebrat que el seu aniversari també pugui servir per donar feina a treballadors de la Fundació Horitzó. De fet, la fundació s’endurà tots els beneficis que es facin amb la venda dels productes. “Tots els diners que rebem ens serviran per contractar més persones”, ha remarcat Charo Díez.

La comparsa dels Plens i Maces es reserva alguna “acció sorpresa” més, però ja avancen que no se sabrà fins a última hora.

X