El primer escorxador mòbil d’oví i cabrum de l’Estat ja funciona al Berguedà

El servei s'ha estrenat a Santa Maria de Merlès i posa remei a un dels grans problemes que es troben els ramaders de la zona: els escorxadors queden lluny de les explotacions, i portar-hi els xais i les cabres surt car.

Santa Maria de Merlès ha viscut aquest dijous l’arrencada oficial del primer escorxador mòbil d’oví i cabrum de l’Estat espanyol. És un camió adaptat que farà ruta per les explotacions ramaderes que ho demanin per sacrificar xais i cabres. La posada en marxa del camió ha costat menys de 100.000 euros que han cofinançat la Diputació de Barcelona i els fons europeus FEDER. I tot plegat, posa remei a un dels grans problemes que es troben els ramaders de la zona: els escorxadors queden lluny de les explotacions, i portar-hi els xais i les cabres surt car.

El nou escorxador mòbil tindrà un únic matancer, que serà qui portarà el camió d’explotació a explotació i farà la feina de sacrificar els animals. A banda, hi haurà una administrativa que s’encarregarà de recollir les peticions dels ramaders i programar l’agenda del matancer, que d’entrada anirà a una dotzena d’explotacions d’Osona, el Bages, el Berguedà i el Moianès. “El sistema de funcionar del món ramader és: veure què fa el veí i, si funciona bé, apuntar-s’hi; i si no funciona, dir que ja ho deia que no funcionaria”, ha apuntat en to irònic Ramon Bach, de l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (ANCRI). Per això, Bach confia que, ara es comença amb aquesta dotzena d’explotacions, però que en poc temps se n’hi sumaran moltes més.

De fet, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que també ha participat en l’arrencada de l’escorxador, l’ha definit com “un primer pas” que “ha d’anar a més”. Jordà ha parlat directament d’una prova pilot que obre “una línia de treball fins ara tancada que ens permetrà la posada en marxa d’instal·lacions similars en determinades zones on siguin necessaris”.

Escorxadors tancats o lluny de casa

Fins ara, i arran del tancament de diversos escorxadors de la zona, els ramaders del Berguedà, el Ripollès, el Moianès i Osona només tenien tres escorxadors on portar el seu bestiar: a Berga, Ripoll i Manlleu. En molts casos, l’escorxador quedava a més de 50 quilòmetres de l’explotació, amb el cost d’hores i combustible que això suposava per al ramader. Amb el nou escorxador, el matancer serà qui vindrà a l’explotació ramadera o s’acostarà a una de la vora que compleixi els requisits per poder-s’hi instal·lar durant una jornada. “És impossible ressuscitar els escorxadors municipals que hi havia anys enrere, perquè és caríssim i perquè la normativa es va complicant. Amb l’escorxador mòbil, no hem inventat res: als Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda o França s’està fent contínuament. És aplicar el sentit comú”, ha apuntat Ramon Bach.

Per la seva banda, Francesc Lluch, el president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (que és qui ha impulsat la creació de l’escorxador mòbil), ha destacat que la nova infraestructura mòbil facilitarà que “la gent del món rural pugui viure treballar i fer la seva activitat des del seu territori”. Lluch ha assegurat que “hem de fer coses d’aquesta mena per evitar que es tanquin explotacions o que la gent marxi a impulsar-les fora”.

Pla de Suport als petits escorxadors

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa un Pla suport als petits escorxadors per mantenir l’arrelament dels ramaders al territori i fomentar l’economia local. Es tracta d’ajudes que fan possible fer inversions a les instal·lacions existents i afavorir el desenvolupament de cadenes de distribució curtes i mercats locals impulsant el manteniment i la conservació del patrimoni i de l’ecosistema agroforestal i socioeconòmic.

L’any 2021 un total de 34 petits escorxadors de proximitat catalans es van beneficiar de la línia d’ajuts que es destina a la millora dels processos productius i de l’eficiència de l’activitat de petits escorxadors d’ungulats domèstics. Es va concedir un total de 535.285,27, del qual es van justificar i subvencionar 415.721,09 euros.

Per aquest any 2022 s’han acollit a l’ajut un total de 17 escorxadors, i se’ls ha concedit un total 528.690,14 euros, que se certificarà al darrer trimestre de 2022 per comprovar que han fet les actuacions pressupostades.

En els darrers anys, han tancat l’activitat diversos escorxadors de baixa capacitat i això ha comportat que el bestiar de les explotacions ramaderes s’hagi de dur a escorxadors més allunyats. Aquesta situació afecta sovint petites explotacions situades a les zones desfavorides i de muntanya, i n’ha ocasionat en algun cas el tancament. Molts dels escorxadors petits que encara estan oberts a Catalunya es troben en situacions complicades de viabilitat.

X