Salut concentra tota la vacunació del Berguedà a l’hotel d’entitats de Berga els dimecres a la tarda

Fonts del Departament defensen que el reajustament es fa en funció de la demanda. L'hospital ja no és un punt de vacunació poblacional, tot i que posa vacunes en casos puntuals, com els centres d'atenció primària

El Departament de Salut ha decidit que, a partir d’ara i com a mínim durant les pròximes dues setmanes, només es vacunarà a l’hotel d’entitats de Berga un dia: dimecres a la tarda. Després, el Departament estudia deixar d’utilitzar l’hotel d’entitats com a punt de vacunació poblacional després de més d’un any fent aquesta funció. Sobre les vacunacions quan s’hagi tancat l’hotel, fonts de Salut expliquen que no hi ha res ferm: “Hi ha diverses opcions sobre la taula”.

La setmana del 14 de febrer Salut encara vacunava cada dia, en franja de matí o tarda segons el dia. Aleshores encara es diferenciava entre la vacunació pediàtrica i la vacunació per a adults. Una part d’aquestes últimes vacunes es posaven a l’hospital, mentre que la resta se centralitzaven a l’hotel d’entitats. Ara bé, la baixa demanda va obligar a fer un primer ajustament la setmana del 21. I ara s’ha pres la decisió de concentrar tota la vacunació en un sol punt i un sol dia de la setmana: els dimecres, de 14 a 20 h, a l’hotel d’entitats. De moment, la centralització està pensada per dimecres 9 i el següent, dia 16.

Les mateixes fonts de Salut recorden a l’Aquí Berguedà que “el reajustament dels horaris es fa en funció de la demanda existent”, i en les últimes setmanes s’ha detectat una caiguda en picat de les dosis diàries que es posen.

Tres de cada quatre ciutadans de la regió sanitària de la Catalunya central han rebut la dosi de reforç

A la regió sanitària de la Catalunya Central (RSCC) ja s’han administrat des de l’inici de la campanya 1.031.369 dosis, de les quals 371.098 al Bages, 223.793 a l’Anoia, 20.195 al Moianès, 24.486 al Solsonès, 77.766 al Berguedà i 314.031 a Osona. Tres de cada quatre ciutadans de la RSCC ja ha rebut la dosi de reforç i ha completat la pauta de vacunació.

Per això, assenyalen des de Salut en un comunicat, l’interès per la vacuna ha baixat molt en les darreres setmanes, tot i que continua sent molt important tenir la pauta completa per garantir una cobertura contra la infecció. “Els casos que tenim actualment són de persones que, o bé no estan vacunades, o bé ho estan sense la dosi de reforç”, relaten des del Departament.

A partir d’aquest dilluns, doncs, els horaris dels punts de vacunació poblacionals se centralitzen en un o dos dies setmanals a cada comarca.

PUNT DE VACUNACIÓ POBLACIONAL RSCCHORARI ADULTSHORARI INFANTS
PALAU FIRAL DE MANRESADivendres 9-15hDimarts 14-20h
VIC- SUDDivendres 9-13:30h i 15 a 17hDivendres 17 a 19h
UVICDivendres 9 a 17h i 18 a 20hDivendres 17 a 18h
ESCORXADOR D’IGUALADADimarts 14-20hDimecres i divendres 17-20h
HOTEL D’ENTITATS DE BERGADimecres 14-20hDimecres 14-20h

Pel que fa als punts de vacunació a hospitals ja s’han donat per tancats pel que fa a la vacunació amb cita prèvia a través de la web del departament i només faran vacunació excepcional en pacients que ho requereixin. Igualment, la vacunació puntual també es manté en els centres d’atenció primària.

El portal vacunacovid.catsalut.gencat.cat permet fer cita prèvia en els punts de vacunació poblacional (l’hotel d’entitats, en el cas de Berga) amb concentració de cites en els dies esmentats en el quadre anterior.

Preparar-se per Setmana Santa

El certificat COVID digital (CCD) de la UE permet la mobilitat entre els estats membres de la Unió Europea (UE), així com també per a visitar més de 30 països i territoris que no en formen part, però que s’han adherit al sistema del certificat. Per trobar la llista de països que accepten el certificat, es pot consultar al portal ec.europa.eu. Aquest CCD permet reduir els tràmits i eliminar eventuals restriccions d’accés o de mobilitat. Es pot descarregar des de l’apartat Informes i Resultats de La Meva Salut.

Des del passat dia 1 de febrer, s’ha establert una validesa de 9 mesos al certificat COVID de vacunació des de l’administració de l’última vacuna de la pauta completa de vacunació. Passat aquest període, aquest document deixarà de ser vàlid. Paral·lelament, el certificat COVID de recuperació, una acreditació que homologa si una persona ha passat la COVID-19, és vàlid durant 6 mesos.

De cara a Setmana Santa, tenint en compte la gran mobilitat prevista de viatgers, es recomana informar-se amb antelació dels requisits documentals i sanitaris imposats pel país de destinació. Això és degut al fet  que cada país pot determinar criteris diferents referents al CCD i establir, per exemple, terminis de validesa inferiors com en el cas d’Itàlia. Per consultar els requeriments de cada país, són de gran utilitat webs com https://reopen.europa.eu o les informacions publicades al web del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.