Veïns de Bagà inicien una recollida de signatures en contra del projecte de reforma de la plaça porxada

Plaça Porxada, BAGÀ (FOTO: Mar Martí - ACN)

Un grup de veïns ha iniciat una recollida de signatures en contra del projecte de reforma de la plaça Galceran de Pinós de Bagà, coneguda com la plaça porxada. Està previst que el ple municipal de dilluns faci l’aprovació inicial del projecte, que contempla, entre d’altres, igualar el nivell de la plaça, que té diferents cotes.

Més de 300 signatures en contra del projecte

Els veïns ja han recollit més de 300 signatures en contra del projecte, redactat per la Diputació de Barcelona. Té un cost d’uns 500.000 euros i proposa solucionar les mançanes que presenta la plaça, tant pel que fa a l’estat de conservació, com també per la recollida i evacuació de les aigües pluvials i la connectivitat amb els porxos.

De fet, els veïns veuen necessari que es reformi la plaça, però qüestionen la manera en què s’ha fet i que els canvis siguin tan importants. Un dels veïns, i també regidor a l’oposició, Pep Llamas, creu que el projecte presenta “diverses deficiències” i que no s’ataca l’arrel del problema. “Tots estem d’acord que hi ha la necessitat de remodelar la plaça perquè té deficiències en diversos serveis i el paviment està molt desgastat”, aclareix Llamas, però critica que no s’hagi fet un procés de participació ciutadana previ.

Per Llamas, el projecte que es vol aprovar no resol la problemàtica del clavegueram i, a més, qüestiona la proposta d’anivellar la plaça. “En cap lloc del projecte hem trobat els estudis geotècnics que ens garanteixin que les columnes i els pilars no puguin arribar a col·lapsar”, exposa el regidor, que diu que en alguns punts es planteja rebaixar en 90 centímetres el nivell de la plaça.

En Manuel García, un veí de la plaça porxada, també està preocupat: “No estic en contra que arreglin la plaça, però podrien fer-ho sense rebaixar els 90 centímetres perquè qui en rebrà les conseqüències soc jo”. Creu que si es rebaixa la plaça tindrà problemes d’inundacions quan plogui molt i tampoc té clar que els fonaments dels habitatges ho puguin suportar.

La Dolors Costa, una altra de les veïnes de la plaça, critica les formes en què s’ha presentat el projecte i que no s’hagi tingut en compte l’opinió dels veïns. Demana que s’aturi i que es consulti a tota la població, no només els veïns de la plaça, ja que “és un dels elements més emblemàtics que tenim al poble”.

Plaça Porxada, BAGÀ (FOTO: Mar Martí – ACN)

L’Ajuntament envia un missatge de tranquil·litat als veïns

L’alcalde de Bagà, Joan Oña, deixa clar que el projecte que ha redactat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona és una proposta “rigorosa” elaborada per “professionals molt qualificats”. Oña explica que, de moment, només es farà l’aprovació inicial del projecte i, a partir d’aquí, “tots els veïns podran fer les propostes que considerin oportunes i presentar al·legacions”. “El projecte final es farà amb el consens de la majoria de veïns”, aclareix el batlle.

També ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat en relació a la por que tenen alguns veïns que les cases puguin col·lapsar: “En cap moment es posa en perill cap habitatge ni tampoc els fonaments de la plaça”. De fet, l’alcalde ha explicat que antigament la plaça tenia una cota inferior, però que la reforma que s’hi va fer als anys seixanta va fer que la zona dels porxos inferiors quedessin tres graons per sota. Amb la reforma, doncs, es preveu que es retorni la plaça al seu estat original. “Aquesta plaça és una de les parts més emblemàtiques de la nostra vila, per res del món la posaríem en perill”, assegura. També aclareix que en aquest tipus d’obra no cal cap estudi geotècnic, tot i que explica que, quan s’executi l’obra, “es faran prospeccions per veure com està el subsol”.

X