El personal de neteja de carrers de Berga amenaça de fer vaga si no els paguen l’increment de l’IPC

Els sindicats preveuen fer una concentració davant l'Ajuntament la setmana vinent, després que l'empresa els hagi explicat que l'administració segueix sense pagar-los el servei a cost del 2022

El personal de neteja de carrers de Berga llança un ultimàtum a l’Ajuntament. Els treballadors de l’empresa Tractaments Ecològics S.A., l’empresa que des de fa anys assumeix la neteja viària, tenen previst fer una plantada davant l’Ajuntament la setmana vinent per protestar contra la congelació dels preus del servei que estan donant i la incapacitat de l’Ajuntament d’incorporar a les factures els increments de l’Índex de Preus al Consumidor (IPC) que s’han anat produint. Els sindicats asseguren que la plantada és una primera acció i que, si no hi ha una solució, convocaran una vaga.

L’empresa ha explicat aquest dimecres al comitè de treballadors que l’Ajuntament de Berga continua sense poder actualitzar les factures que paga. L’estiu passat els serveis tècnics municipals van comunicar a la direcció de l’empresa que, com que el contracte que els uneix està caducat des del 2015 i no s’ha tret un nou concurs, no podien pagar-los les factures amb els preus actualitzats. En aquests anys, l’IPC ha anat pujant i, per tant, els sous dels treballadors també. Però des del setembre, i emparant-se en una directriu del Tribunal de Comptes, l’Ajuntament paga factures amb els preus que hi havia el 2015, força menors als actuals.

A la pràctica, el que ha passat és que l’empresa ha pagat fins ara els seus treballadors amb l’IPC del 2021, però no ha pogut fer els increments dictats per aquest 2022 perquè l’Ajuntament ha passat a pagar el servei amb els preus del 2015. El director, Josep Freixa, ha explicat a l’Aquí Berguedà que des del setembre del 2021 han assumit la diferència (uns 50.000 euros acumulats) per tal que als treballadors, com a mínim, no se’ls abaixés el sou i seguissin cobrant com l’any passat. El personal, doncs, ha cobrat el mateix que l’any passat, tot i que l’Ajuntament els paga menys i, a més, l’IPC ha augmentat. “No sé fins quan ho podrem fer”, admet Freixa.

L’empresa portarà el cas als tribunals

Tractaments Ecològics portarà el cas al contenciós administratiu. Freixa no comparteix que se li hagi d’aplicar aquesta reducció de les factures i assegura que, en altres contractes també s’ha donat la situació que ara hi ha a Berga, i s’han pogut fer els ajustaments necessaris per cobrar el que toca. Tant és així que actualment Tractaments Ecològics té personal dedicat a la neteja viària en altres municipis que estan cobrant preus del 2022, però a Berga tenen nòmines inferiors perquè no els poden aplicar els increments que els pertoquen.

Per tot plegat, l’empresa no ha tingut més remei que estudiar fer arribar el cas al jutge. “No tinc cap ganes de fer-ho, però és que no m’han deixat cap altra opció”, reconeix el directiu. Freixa entén que, si se li han reduït les factures també se li hauria de reduir les hores de servei que fa: “No em poden demanar que faci el mateix pagant-me menys pel servei”.

I la història no acaba aquí. Tractaments Ecològics no només ha cobrat menys, sinó que durant mesos directament no ha cobrat. El setembre passat l’Ajuntament va deixar de pagar les factures al dia i no ha estat fins ara que ha pogut passar comptes. Després d’una sèrie de reunions amb l’empresa i de superar pantalles burocràtiques, aquesta setmana, i després d’aprovar-ho al ple de setembre, l’Ajuntament ha liquidat totes les factures fins a mig estiu i la idea és que a l’octubre es repeteixi l’operació per liquidar les factures del mes d’agost. Així, s’ha pogut situar en el període de pagament a proveïdors de 60 dies que solia ser habitual abans de l’embolic.

Això sí, totes les factures que han liquidat s’han pagat amb preus del 2015, sense incloure els increments impositius que hi ha hagut des d’aleshores. I això no treu que l’empresa hagi estat gairebé un any liquidant els sous dels treballadors de la seva butxaca, sense cobrar al dia pel servei que donaven a l’administració.

L’Ajuntament confia que no s’arribarà a la plantada

Freixa ha volgut matisar que veu en l’equip de govern una predisposició a resoldre el problema i a pagar el que toca. Tot i això, el directiu de l’empresa també alerta que, tot i que el govern se’n vol sortir, els tràmits s’encallen en l’administració i tot plegat ha fet tensar la corda fins a la situació actual.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha reivindicat que “qui fa la feina l’ha de cobrar” i que en cap cas “l’ajuntament no fa expedients per paralitzar factures”. El regidor recalca que “s’han dedicat moltes hores a solucionar la qüestió” i confia que en els pròxims dies s’arribarà a un acord amb l’empresa per poder aplicar l’increment de l’IPC per actualitzar-lo a preus del 2022.

Precisament per això, el govern confia que no s’arribarà a la vaga i, de fet, creu que ni tan sols es farà la plantada que el comitè d’empresa planteja per la setmana vinent. L’executiu és conscient que la licitació del nou contracte s’allargarà mesos i, per això, cal adoptar una mesura que garanteixi que els treballadors cobrin el que els pertoca fins que entri en vigor la nova encomana.

Miró apunta que “el servei de neteja viària no està en perill” i que el tema està “en vies de solució”. Però perquè les paraules es converteixin en fets, caldrà que en els pròxims dies s’arribi a un acord perquè l’empresa cobri el que toca i pugui pagar als treballadors el que els correspon.

X