Detenen dues persones que organitzaven rituals xamànics amb consum d’ayahuasca al Berguedà

En alguns casos s'oferien les drogues com a substitutius de la medicina convencional

La Policia Nacional va detenir dissabte passat dues persones al Berguedà per organitzar rituals de xamans amb consum d’ayahuasca. Se’ls acusa d’un delicte contra la salut pública. Els agents van intervenir quan estava a punt de començar un d’aquests rituals, on sota diversos pretext, s’oferien substàncies psicoactives. Les sospites sobre aquesta activitat provenen de la col·laboració ciutadana, que va alertat la policia.

Entre els arrestats hi ha una dona que es feia dir ‘sacerdotista xamànica’, psicoterapeuta i entrenadora, que oferia diverses tècniques com reiki. Durant el ritual es consumia ayahuasca, que es presentava com a medicina, així com altres substàncies psicoactives prohibides. De fet, la dona era presentada com a ‘dona medicina’ en al·lusió a les substàncies que administrava i era assistida en celebracions pel denominat ‘músic medicina’.

L’ús d’aquestes substàncies funcionava com a eina de captació i control dels assistents, així com a font de finançament de les activitats dels organitzadors. En alguns casos, les substàncies eren emprades com a teràpia substitutiva de la medicina convencional, cosa que facilitava la manipulació mental dels consumidors.

Durant el registre es va intervenir diners en metàl·lic i diverses substàncies psicoactives, com ayahuasca, ‘rapé’, bolets al·lucinògens i ‘san pedro’. A més, es van interceptar 700 grams de marihuana.

https://twitter.com/policia/status/1590999404080549888