Olvan crea el Concurs Nacional d’Hamburgueses de Vedella i la fira de la vedella autòctona

Neix la Muussegada, un cap de setmana d'activitats al centre d'Olvan per donar a conèixer les possibilitats de la vedella catalana i situar el Berguedà com un epicentre ramader

Olvan posa tota la carn a la graella, literalment, per posicionar el Berguedà com a territori de vedella. L’Ajuntament i la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus han creat la Mussegada, la fira de la vedella autòctona de Catalunya. La iniciativa es tradueix en un cap de setmana, el 26 i 27 de novembre, farcit d’activitats relacionades amb la vedella. El plat estrella -mai millor dit- és el Concurs Nacional d’Hamburgueses de Vedella, al passatge Maria Mercè Marçal, davant l’Escola Bressol, dissabte 26, de 6 a 8 del vespre.

Aquest concurs busca valorar la millor carn de vedella de Catalunya. Per això es convida a tots els productors del país a presentar-s’hi. Els productors hi posaran la carn i un equip de cuiners la cuinaran sense afegir-hi additius com la sal per evitar que es distorsioni el gust i la qualitat de la carn. Aquest equip de cuiners el dirigirà el xef berguedà Oriol Rovira, amb una estrella Michelin al restaurant Els Casals, de Sagàs. De fet, Rovira és l’impulsor del certamen i ha explicat en roda de premsa que és “una oportunitat per posicionar el territori i per apoderar els productors”.

El concurs tindrà diverses categories en funció de la varietat de races de vedelles que es presentin. Hi haurà un jurat tècnic i també una votació popular, de manera que tots els visitants podran tastar les hamburgueses i dir-hi la seva. A banda, la degustació de les hamburgueses es podrà combinar amb un tast de vins de la DO Pla de Bages i hi haurà una actuació musical de Pep Poblet al mateix lloc del concurs.

Havent fet el concurs, hi haurà un ‘show cooking’ de l’arxiconeguda cuinera Ada Parellada, que presentarà l’Hamburguesa Olvan, creada especialment per a l’esdeveniment. Parellada és xef i comunicadora, del Restaurant Semproniana, i guardonada amb una Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en el món de la restauració.

Tot plegat precedirà un sopar amb rostida a l’estil ‘asado’ argentí, acompanyat dels vins de la DO Pla de Bages. A més, durant tota la tarda de dissabte hi haurà tallers, jocs, circuit amb tractors de pedals i altres activitats pels infants.

El programa de la Muussegada continuarà l’endemà, diumenge 27, des de primera hora del matí. A les 9 hi haurà esmorzar popular d’hamburguesa i guisat de vedella a la pista poliesportiva. A les 10 obrirà el Mercat de Productes del Berguedà, a tocar de la pista. A les 11, hi haurà un taller de cuina infantil amb Anna Fornell i, en paral·lel, davant l’Escola Bressol començarà una elaboració guiada d’una recepta de guisat a càrrec de Marc Puig-Pey, xef responsable de cuina de la Fundació Alícia.

Precisament, després de l’elaboració del guisat, la Fundació Alícia organitzarà una taula rodona sobre la importància de la vedella de proximitat i les oportunitats que dona. I a les 12 hi haurà el maridatge del guisat de la Fundació Alícia amb un vi sorpresa específicament seleccionat de la DO Pla de Bages, a càrrec de Gintònic.cat.

El programa del cap de setmana clourà a les 12.30 h, amb l’actuació de Lo Pau de Ponts i la presentació de la cançó que l’artista ha dedicat a la Muussegada d’Olvan.

X